Кућа Добрих Вести

Login

РОЂЕНДАН: Удружењe новинара Србије обележило 140 година постојања

Оцените овај чланак
(2 гласова)

unsudruzenej34343434Удружење новинара Србије (УНС) слави 140 година постојања, а овај јубилеј прихватила је да обележи и Пошта Србије.

 

На иницијативу УНС-а Пошта је издала пригодну поштанску марку на којој је илустрација руке која држи мобилни телефон на чијем екрану је лого УНС-а.

 

УНС је најстарије и највеће новинарско удружење у региону. Основан је 21. децембра 1881. године у Београду, у то време главном граду Краљевине Србије под називом Српско новинарско друштво.

 

Од настанка до данас УНС није прекидао рад.

 

У време оснивања удружења новинарство није било признато као професија. Неколицина београдских новинара и уредника почела је да припрема оснивање новинарског удружења, а идејни творац био је Милан Ст. Марковић, уредник часописа Порота. Збор новинара одржан је 21. децембра 1881. године и на њему је одлучено да се формира Српско новинарско друштво. Тада су усвојена и прва правила, односно "Штатут", која је израдио Милан Ст. Марковић.

 

Правилима су дефинисана три основна циља удруживања новинара и то: рад на унапређењу српске публицистике, узајамно потпомагање у случају потребе и заштита угледа и интереса публицистике.

 

Потписници тих правила били су: Милан Ст. Марковић (Порота), Стеван Д. Поповић (Просветни гласник), др Владан Ђорђевић (Отаџбина, Народно здравље), Стеван Ћурчић (Српске новине, Србадија), др Лаза Костић (Српска независност) и Манојло Ђорђевић Призренац (Народно ослобођење).

 

За првог председника изабран је Лаза Костић, уредник опозиционог либералног листа Српска независност, на седници одржаној 20. децембра 1882. године.

 

 

Свечано уручење награда УНС-а

 

На 140. рођендан УНС-а уручене су награде за животно дело и за најбоље новинарске радове објављене у медијима, у периоду од 10. децембра 2020. до 10. децембра 2021. године.

 

Награде за животно дело припале су Анђелки Мали и Ђорђу Јевтићу.

 

Награду за најбољи годишњи уређивачки концепт Димитрије Давидовић добили су редакција портала 021 из Новог Сада и одговорни уредник Зоран Стрика.

 

Златна повеља коју Удружење новинара Србије додељује за рад и допринос новинарству и развоју новинарске организације припала је Нинославу Миљковићу главном и одговорном уреднику Радио Алексинца и месечника Новости југа.

 

Специјалну награду Жика М. Јовановић за теоријске радове о новинарству и публицистичко дело добио је доцент на Факултету политичких наука у Београду др Марко Недељковић за прво истраживање о трансформацији медија у дигиталном добу.

 

Награда „Лаза Костић“ за вест и извештај припала је Ксенији Павков за прилог „Вијетнамски радници из Линглонга“ Н1 телевизије.

 

Награда „Лаза Костић“ у категорији репортажа додељена је Горану Сивачком за репортажу „У олупини Бигза“ објављеној на порталу 24sedam.

 

Награда „Лаза Костић“ у категорији карикатура и новинска сатира припала је Владиславу Филиповићу.

 

Овом приликом биће уручена и УНС-ова награда за борбеност у новинарском изражавању и за оригиналан новинарски потез “Александар Тијанић“ новинарки Сандри Петрушић.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 22 децембар 2021 13:16

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија