Кућа Добрих Вести

Login

СРБИЈА ДОМАЋИН: Конференција Форума словенских култура

Оцените овај чланак
(2 гласова)

slovenskakulturaСрбија је домаћин међународне конференције Форума словенских култура, у оквиру председавања овим Форумом који окупља државе словенских култура од 10. до 14. јануара, а у оквиру које ће бити организована и 7. додела награде Жива за најбољи музеј и културно-историјску целину словенских култура.

 

Помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић је поздравила учеснике Конференције у Народном музеју и истакла да је посебна част што је ове године Србија први пут домаћин церемоније доделе награде Жива.

 

„Заједничким снагама и одговорим понашањем успели смо да се после неколико месеци одлагања због пандемије уживо састанемо и заједнички обележимо доделу седме по реду награде Жива“, рекла је Ванушић и навела да је посебно задовољство што су се окупили у Народном музеју, централној музејској установи и једном од номинованих за овогодишњу награду.

 

Ванушић је указала да с обзиром да награда Жива није само награда музеју за његов вишедеценијски труд и рад, већ је то и награда и граду и држави из кога музеј долази, да јој је посебно задовољство да ове године, у изазовима пандемије, Србија организује церемону доделе награде Жива, јер је управо наш музеј - Галерија Матице српске први понео ово престижно признање када је оно установљено.

 

Ванушић је напоменула да задатак жирија неће бити нимало лак, да су у конкуренцији 22 музеја из 11 словенских земаља, што потврђује да су упркос бројним изазовима у условима пандемије музеји опет постали места сусрета.

 

Помоћница министра је нагласила да су музеји и музејски радници у овим изазовним временима показали невероватну снагу духа и креативности и нису дозволили да им пандемија угрози рад. „Када није било услова да се посете музеји, овe институције су кроз свет савремене дигиталне комуникације дошли у наше домове. Такође, музеји су били међу првима коју су отворили своја врата за посетиоце и тако нам омогућили да поново уживамо у јединственом доживљају живог додира са уметношћу и културним наслеђем“, рекла је Ванушић.

 

Домаћин Конференције је Министарство културе и информисања са партнерима: Музејом Југославије, Галеријом Матице српске, Музејом савремене уметности, Народним музејом, Југословенском кинотеком и Новим Садом 2022 – Европском престоницом културе.

Награда Жива има за циљ да идентификује, подстиче, награђује и промовише експерименте, пројекте, музејску праксу у специфичним културно-географским оквирима европских земаља словенске културе, препознајући посебности и специфичне вредности словенског света, његовог наслеђа, заједничких и понекад контрадикторних корена, као и проблема.

 

Добитници награде и остали учесници Конференције ће у склопу свог боравка у Србији присуствовати и званичном отварању Европске престонице културе 2022. у Новом Саду чији је слоган „За нове мостове” који симбилише жељу да се изграде нови мостови сарадње и размене међу уметницима из Новог Сада и Србије са европском културном сценом.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија