Кућа Добрих Вести

Login

ДЕСЕТ ПРАВИЛА ЗА ПОСТИЗАЊЕ ЦИЉЕВА: Како да планови буду реални и оствариви

Оцените овај чланак
(2 гласова)

Shutterstock111111Ако желите да будете успешни у животу и да добијете све што желите, морате да имате одређене циљеве, а да бисте их остварили, морате прво да научите како да их дефинишете и поставите јер њихова реализација умногоме зависи од доброг плана. Али, добар план сам по себи није гаранција да ћете остварити циљ. Потребно је много више до тога.

 

Ево 10 правила постављања циљева:

 

Будите селективни

 

Имамо толико тога што желимо да урадимо, а тако мало времена. Због тога, једна од највећих грешака које можете да направите јесте да поставите превише циљева. Поставите 1 до 3 максимална велика циља и фокусирати се на њих. Да ли сте у могућности да постигнете 1 или 3 зависиће од њихове величине и онога што је укључено у њихово постизање. Фокусирање на један по један циљ даје вам највећу могућу шансу за успех, јер наш мозак не може ефикасно да се носи са више од две сложене, повезане активности ођедном.

 

Будите паметни у вези са својим циљевима

 

Када постављате циљеве, морате бити сигурни да сте што је могуће конкретнији. Такође морате да верујете да је циљ достижан. Ако дубоко у себи осећате да је нереалан, бићете обесхрабрени, али такође је мања вероватноћа да ћете се гурати и предузети акцију ако не видите циљ као изазов. Циљеви морају да нас мотивишу да напредујемо даље. Сваки циљ који поставите треба да буде ваш сопствени, нешто што желите да постигнете, а не само нешто што неко други жели за вас или зато што мислите да то тако треба. Осим што треба да буде реалан, циљ треба да буде и временски ограничен, тј. да има договорени датум завршетка.

 

 

Запишите свој циљ

 

Колико пута сте имали сјајну идеју али касније нисте успели да је се сетите? Можда сте возили или сте лежали у кревету, били у куповини… Имајте код себе увек малу бележницу. Најбољи начин да кристализујете свој циљ јесте тако што ћете га записати, откуцати или осликати, уколико је то ваш креативни израз.

 

Позитиван тон

 

Када записујете свој циљ, користите позитиван израз „Ја ц́у…“, „Завршио сам…. до тог датума” Док наш свесни ум доводи у питање било коју информацију коју прими, подсвест не. Спремно прихвата све што јој нудите! Дакле, када кажете да сте нешто урадили или да радите нешто, подсвест ће то прихватити као стварност, а чинећи то, већа је вероватноћа да ћете тражити начине на које изјаву можете да учините истинитом. Износећи ствари у позитивном смислу, такође се фокусирате на оно што желите, а не на оно што не желите.

 

Напишите јасан акциони план

 

Није довољно само имати циљ. "Циљ без плана је само жеља“ рекао је Антоан де Сент Егзипери. Без јасног плана конкретних корака и радњи, које треба да предузмете (и до када) нец́ете имати много шанси за успех.

 

Визуелизација

 

Визуелизација је веома моћан алат који користе чак и врхунски спортисти. Одвојите време да визуализујете себе како радите одређене задатке које ћете морати да урадите како бисте постигли свој циљ, а затим замислите себе како постижете свој циљ. Визуализација резултата такође може бити веома корисна и мотивирајућа. Направите таблу са визијом и поставите је негде где ћете је редовно видети као подсетник шта покушавате да постигнете и зашто.

 

Поделите свој циљ са другима

 

Када своје планове поделите са људима које волите и у које имате највише поверења, они ће вам бити подсетници, мотивација када пожелите да одустанете и када вам се чини да све то и није била добра идеја. Они ће вас с времена на време питати докле сте стигли, па ће вам то бити додатни подстицај да се трудите.

 

Редовно прегледајте циљ и акциони план

 

Када неко време не размишљамо о нечему, природно почињемо да преусмеравамо фокус на нешто друго. Стога редовно прегледајте како стојите са својим циљем

 

Прославите прекретнице

 

Какви год да су ваши циљеви било да се ради о покретању сопственог посла, промени радног места, пресељењу, унапређењу, пут може бити дуг, па одвојите време да приметите када сте достигли одређене прекретнице и прославите мале успехе на том путу! На тај начин ћете се осећати још више мотивисаним да наставите правим путем!

 

 

 Извор: Сенса

 


Последњи пут измењено среда, 12 јануар 2022 22:51

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија