A+ A A-

НОВИ САД: Од данас Европска престоница културе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

visitnovisad454545У Новом Саду ће данас свечано бити отворена година титуле Европске престонице културе и то у оквиру програмског лука "Дочек", са којим су Новосађани и њихови гости запловили у 2022. годину.

 

Као јединствена прослава у Европи, "Дочек" спаја две уметности, два писма, две нове године, два дана, два рачунања времена, па ће тако Дочек 7530 донети својеврсну прославу која помера границе и ставити Нови Сад у центар европског културног живота.видео ицон

 

Централни догађај свечаног отварања Европске престонице културе заказан је за вечерас када ће у 20 сати и 22 минута бити изведена прослава "Зенитеум::2022" редитеља Драгана Живадинова, на једном од главних градских булевара, испред Бановине, која ће кроз уметност славити велика имена српске науке - Милеву Марић Анштајн и Милутина Миланковића. Публика ће свечано отварање моћи да прати и у преносу уживо на Другом програму Радио телевизије Србије и Првом програму Радио телевизије Војводине, као и на сајту новисад2022.рс

 

Церемонија проглашења Новог Сада културном престоницом биће одржана у Српском народном позоришту, а гледаоци ће моћи да је прате искључиво путем малих екрана, у директном преносу на другом програму Радио-телевизије Србије и првом програму Радио-телевизије Војводине од 18 часова, као и на сајту novisad2022.rs.

 

Свечано отварање обележиће и велика несвакидашња изложба "Време и васељена” у холу Студија М од 18 сати, као и концерти на неколико локација у граду.

 

Концерт Биље Крстић и Бистрик оркестра који је био планиран за 13. јануар у Сали НИС-а, одложен је, због болести певачице, али је планиран током године у оквиру програма Европске престонице културе.

 

Пооштравање контроле епидемиолошких мера

 

Сви програми на свечаном отварању Европске престонице културе прилагођени су епидемиолошким мерама, стога су од самог почетка капацитети били веома ограничени на планираним концертима, приликом продаје улазница, а уз то, ради безбедне и одговорне организације, Фондација "Нови Сад – Европска престоница културе“ преузима иницијативу за додатне мере и пооштравање контроле њихових поштовања. Фондација је стога као прву меру дала препоруку да се одложи 60 одсто концерата, док ће појачане мере контроле бити на оним концертима коју су директно у продукцији Фондације. Потом на концертима који ће бити реализовани, капацитети су до 50 одсто, на појединим ће бити и мањи, а заједно са улазницом, биће неопходно да посетиоци приложе зелени сертификат или антигенски тест не старији од 48 сати или ПСР тест не старији од 72 сата.

 

У складу са актуелним епидемиолошким мерама, на самом догађају неопходно је ношење маски и одржавање дистанце.

 

Бесплатно тестирање за посетиоце на две локације

 

За све посетиоце који немају зелени сертификат, антигенски или ПСР тест, биће обезбеђена два пункта за бесплатно тестирање 13. јануара и то на две локације:

 

- У центру Новог Сада, на Тргу Слободе 13. јануара од 12 до 23 часа

 

- У простору Градске концертне дворане (Булевар цара Лазара 67) 13. јануара од 12 до 23 часа

 

 

Загревање за свечани дан почело је у Новом Саду на шест локација, на којима наступа 12 новосадских бендова, а наступи су почели од 17 сати.

 

 

Новосађани и њихови гости могу да слушају састав Гифт, бенд Јосип А Лисац код Рибље пијаце, Лав Хантерс, и УВ бенд у пролазу код књижаре "Булевар Букс", квартет Dragon's Fuel и групу Шинобуси у Хотелу "Војводина".

 

У Поштанској улици наступа панк рок бенд Збогом Брус Ли, а након њих Новосађани могу да слушају Стефана и Килло Килло Банду и Кло-кло у подземном пролазу, као и саставе Атхеист Рап и Плави птичић у Змај Јовиној улици.

 

У 19 сати у галерији СУЛУВ отворена је и изложба "Peopole of My City" литванске фотографкиње Рамоне Пигагајте, што је резултат сарадње две европске престонице културе Новог Сада и Каунаса који заједно са Ешом носе ту титулу у овој години.

 

Титулу Европске престонице културе Нови Сад ће свечано преузети сутра у 18 сати, а централна церемонија заказана је симболично за 20:22 код Бановине.

 

Након тога на 40 локација у граду наступиће 400 уметника из земље, региона и света.

 

Детаљне информације о Дочеку можете пронаћи сајту docekns.rs.

 

 Извор: Кућа добрих вести/Нови Сад


Последњи пут измењено четвртак, 13 јануар 2022 15:20

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани