Кућа Добрих Вести

Login

МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ: 77 филмова у такмичарском програму

Оцените овај чланак
(2 гласова)

martovskifestivaldfdfdfdfБеоградски фестивал документарног и краткометражног филма – Мартовски фестивал, 69. по реду, одржаће се од 29. марта до 2. априла, најављено је данас на конференцији за новинаре у Дому омладине Београда, који је организатор и извршни продуцент ове сталне манифестације у области културе од значаја за Град Београд.

 

Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда и председник Одбора Мартовског фестивала, изјавио је да ће ове године Београд угостити велики број филмских уметника, не само из нашег главног града и Србије већ и из региона и света, подсећајући да ће следеће године бити обележен јубиларни, 70. Мартовски фестивал.

 

„То што ће се одржати Мартовски фестивал као традиционална манифестација у нашем главном граду, улива наду да се враћамо нормалном животу. Овај фестивал представља један од најдуговечнијих београдских фестивала. Изузетно смо поносни што можемо ту традицију да негујемо и да допринесемо да сваки фестивал својим квалитетом заслужи пажњу не само филмских ствараоца већ и љубитеља филмских остварења. Његова специфичност јесте у томе што се бави документарним, кратким, играним, анимираним и експерименталним филмом и као такав окупља и заокружује све оно што је изузетно важно у овим филмским областима“, рекао је Младеновић.

 

Он је истакао да је у претходне три године тим фестивала у истом саставу и захвалио Министарству културе на подршци коју пружа сваке године, а такође и Дому омладине који организује фестивал дужи низ година.

 

„Поносни смо на све што овај фестивал носи, а то је на првом месту награђивање домаћих аутора, што представља непроцењиву вредност у односу на све друге фестивале који се одржавају у земљи и региону. Град је као оснивач уз овај фестивал и надам се да ће тако и остати“, нагласио је Младеновић.

 

Он је на подршци посебно захвалио и компанији „Лукоил” јер је препознала важност једне овакве манифестације за Град. Истакао је и то да веома велики број младих аутора учествује у радионицама на фестивалу и најавио да ће студенти Факултета драмских уметности и других филмских школа и академија уз индекс моћи бесплатно да гледају филмове.

 

 

Градски секретар за културу Иван Карл оценио је да је Мартовски фестивал манифестација са највише конкуренције у граду јер има доста оваквих фестивала који су се последњих година профилисали.

 

„Свесни смо чињенице да смо у ери глобалних друштвених мрежа и платформи које су полигон за приказивање кратких или експерименталних филмова и с те стране овај фестивал има конкуренцију на више места, али истовремено има и све услове да настави да се даље развија“, рекао је Карл.

 

Вршилац дужности директора Дома омладине Београд Ненад Драговић захвалио је на подршци Граду Београду, посебно Андреји Младеновићу и Секретаријату за културу и ресорном секретару Ивану Карлу, као и Министарству културе и информисања, Филмском центру и компанији „Лукоил” која је пријатељ Мартовског фестивала; те Аустријском културном форуму, ДПЦ-у, продукцијској кући Living Pictures и Туристичким организацијама Београда и Србије, који су подржали овогодишње издање манифестације.

 

Уметнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић најавио је да ће у такмичарском програму бити приказано 77 филмова и бројна остварења у оквиру ревијалног програма подељеног у три целине: Светска, Регионална и Домаћа панорама. Такође, истакао је да је први пут ове године уведена категорија међународног краткометражног филма у свим филмским родовима, али и нове струковне награде, за сценарио и анимацију. Традиционално, биће додељен Гран-при за најбоље остварење на 69. Мартовском фестивалу, као и награде за најбоље филмове по такмичарским категоријама, али и струковне награде за режију, камеру, монтажу и и дизајн звука, односно компоновану музику.

 

Покровитељи Мартовског фестивала су Град Београд, Министарство културе и информисања Републике Србије, Филмски центар Србије.

 

Извор: ДОБ

 

 

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија