Кућа Добрих Вести

Login

ФИЛМСКИ СПЕКТАКЛ: Три године од пожара у катедрали Нотр Дам

Оцените овај чланак
(3 гласова)

notrdamplamen44545454Пре тачно три године, 15. априла 2019. огроман пожар је захватио париску катедралу Нотр Дам и шокирао јавност.

 

Тај призор се одиграо пред очима бројних људи и медија који су пристигли из целог света.

 

У знак сећања на тај догађај снимљен је узбудљив играни филм „Нотр Дам у пламену“ (Notre - Dame Brûle) редитеља Жан- Жак Аноа, познатог по остварењима “Седам година на Тибету”, “Име руже” и “Медвед”. Специјална пројекција овог филма одржаће се у четвртак, 21. априла у 20 часова у биоскопу CineStar 4DX у Ада Молу.

 

Пројекцији ће претходити панел-дискусија на тему пожара у катедрали Нотр Дам, истог дана у 19.30, на коме ће учествовати амбасадор Француске у Србији, његова Екселенција Пјер Кошар, који ће се осврнути на истините догађаје из филма и дати одговора на митове и легенде око гашења пожара. Модераторка панела је Сандра Перовић.

 

Поред панел-дискусије, у холу биоскопа биће организована дигитална изложба у сарадњи са Француским Институтом у Србији о радовима на реконструкцији катедрале, које за ову прилику уступа Јавно предузеће за рестаурацију и обнову катедрале Нотр Дам из Париза.

 

„Нотр Дам у пламену“, у дистрибуцији Блиц филма, је узбудљив драмски филм заснован на истинитој причи о људима који су ризиковали своје животе како би спасили животе других и саму катедралу у Паризу. Мушкарци и жене које су спасили Нотр Дам су анонимни јунаци – који желе то и да остану. Филм је направљенњима у славу. Појам јунаштва врло је присутан у филму „Нотр Дам у пламену“. Богородичина црква у Паризу је до тада била најпосећенији историјски споменик у Европи, а захваљујући изузетној храбрости ватрогасаца, полицајаца и градских званичника сачувана су вредна уметничка дела и реликвије. Једна одњих је Трнов венац Исуса Христа, реликвија која се од 13. века чува у париској катедрали. Упркос томе што се урушио торањ и уништен је велики део крова, ватрогасци су ипак успели да сачувају грандиозно средњовековно здање. Важно је нагласити да филм није замишљен као истрага о томе што је заправо узроковало пламен.

 

Филм је режирао је Жан-Жак Ано, за потребе филма „Нотр Дам у пламену“ користио је и приватне снимке грађана, међу којима су прикази пожара, али и саобраћајни колапс у време тог кобног догађаја, као и снимци људи који певају током ноћи као охрабрење и подршка ватрогасцима. Филм садржи око пет процената архивских снимака и реконструкција догађаја.

 

У фиму играју Самјуел Лабарт, Жан-Пол Бордес, Микаел Ширинијан.

 

Улазнице за редовне пројекције филма биће пуштене у продају 19. априла, док је за специјалну пројекцију филма “Нотр Дам у пламену” заказану за 21. април од 20х у продају одређени број улазница, те вас позивамо да на време обезбедите своје место на пројекцији овог снажног филма и на занимљивом разговору који јој претходи.

 

Улазнице за специјалну пројекцију преузмите ОВДЕ .

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 21 април 2022 15:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија