Кућа Добрих Вести

Login

ЗАВИРИТЕ У СВЕТ НЕВИДЉИВИХ: Парадокс нецепања атома

Оцените овај чланак
(2 гласова)

atomnecepanjeПарадокс нецепања атома је трећи део едиције др Милана М. Ћирковића (заједно са Артефактом за свемирско путовање и Општом теоријом жирафа).

 

Пред вама је књига издавачке куће Хеликс изузетне књижевне снаге и бритког промишљања о наизглед једноставним и забавним уметничким креацијама.

 

Милан Ћирковић нам показује колико се дубина ума може ископати око продуката имагинације. У рукама држите текстове који ће у вашим мозговима, уколико им то допустите, упослити добар део ваших апстрактних когнитивних капацитета. Представа о малецном небеском телу, које је само једно од страховитог мноштва у невероватном пространству, а насељено је малецним бићима са его-манијакалном представом о сопственој менталној величини и важности, засигурно поприма размере пародије када се ствар сагледа на тај начин, из космичке перспективе. Парадокс нецепања атома усмерен је ка наглашавању управо ове перспективе и то на оригиналан начин – анализом обиља научнофантастичне литературе, култних филмова и телевизијских серија.

 

Ћирковић нуди и значајно дубље повезивање СФ сфере људског ума са темељима науке, чак и епистемологије. Упоредо са екстензијом биолошких „закона“ на читав свемир, он залази дубоко у проблематику филозофије науке и њеног суштинског конзервативизма кроз јасну критику догматског начина мишљења на који и наука није имуна. Аутор се игра по ободима замишљених искустава која не морају бити „космичка чуда“ већ само нешто што нисмо установили да се дешава у познатој нам природи, али није у супротности са природним законима. Слобода мисли и неспутани узлет имагинације јесу, како и Милан цитира у својој књизи, једини начин да откријемо границе могућег како бисмо се одважили помало преко њих – у домен немогућег (Clarke, 1962).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 04 јул 2022 20:54

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија