Кућа Добрих Вести

Login

ИЗБЕГНИТЕ ЛАЖНЕ ВЕСТИ: Три начина да проверите информације са интернета

Оцените овај чланак
(2 гласова)

factsdfdfdfdfИнтернет је преплављен лажним вестима, које су врло често пласиране тако да читалац не сумња у њихову истинитост.

 

Дезинформисање није нова појава, али су интернет и друштвене мреже променили начин на који се лажне вести стварају и шире.

 

Интернет је омогућио нове начине објављивања, дељења и конзумирања вести и информација, те није увек лако одредити које су приче веродостојне, а које лажне. Нудимо вам кратак водич који вам у томе може помоћи.

 

Прво треба проверити ко је написао изворну вест, а затим и квалификације аутора чланка. Сазнајте да ли је аутор специјализован за област о којој пише. Уколико то није случај, постоји сумња да чланак садржи лажне или обмањујуће информације, посебно уколико у тексту уопште није наведено име аутора. Такође, треба проверити када је чланак написан, да ли је и даље актуелан или је реч о застарелим информацијама. Застарели чланци могу се користити за пласирање лажних вести јер не пружају тачан приказ тренутне ситуације.

 

Проверите да ли и други кредибилни медији преносе дату вест. Прочитајте цео текст пажљиво и не судите о вести само на основу наслова. Треба пазити и на то какав се језик користи у тексту, да ли има граматичких и правописних грешака, да ли има много узвичника или текста са великим словима, што може бити знак да је чланак непрофесионалан или написан тако да изазове реакцију.

 

Још један начин да се истражи чланак који читате јесу цитати званичника или стручњака у тексту. Текстови у којима се разматрају важни догађаји често ће укључити и цитирање других чланака, мишљење стручњака или детаље званичних извештаја. Ако не видите никакве изворе за вест или цитате, то може бити знак да су у питању дезинформације.

 

Некада може да се деси да наслов не буде сасвим погрешан, али да је написан тако да намерно обмањује јавност. Подаци се могу погрешно протумачити. На пример, наслов може гласити: „Скоро 90 одсто анкетираних подржава смртну казну“. Али, у наслову није наведено да је анкетирано само десет особа, што није довољан узорак за кредибилну анализу.

 

Вести се могу проверити на неком од веб сајтова за проверу чињеница, који су посвећени разоткривању и оспоравању дезинформација. Те сајтове можете пронаћи међу члановима Међународне мреже за проверу чињеница (ИФЦН) Института Поинтер.

 

Већина сајтова за проверу чињеница ц́е објаснити зашто или како су информације лажне или обмањујуће.

 

Разотркивање мемова и фотографија

 

Када је реч о мемовима и фотографијама, треба проверити цитате или тврдње који се у њима појављују како би се утврдило да ли су стварни и ко је то заправо рекао. Ако се цитат не поклапа са сликом, то је највероватније дезинформација. На мемовима и фотографијама може писати било шта, али ако су информације тачне, вероватно је о томе известила и нека кредибилна медијска кућа.

 

Ако је слика постављена на сајт друштвених медија или онлајн форум, покушајте да контактирате особу која ју је првобитно поставила. Питајте их да ли могу да потврде информације и наведу извор. Ако не могу, то може значити да су информације лажне или обмањујуц́е.

Фотографију можете проверити и уз помоћ алатке RevEye, која је корисна за проверу фотографија у више база података.

 

Анализирати извор информације

 

Процените дизајн сајта да видите да ли изгледа професионално. Много огласа на сајту један је од знакова да је сајт аматерски или непрофесионалан. Погледајте и друге линкове који се налазе на тој страници. Ако их нема, или воде на неко неочекивано место, сајт би могао бити лажан.

 

Треба прочитати и одељак “О нама” или страницу која описује историју сајта. Ако га нема, то значи да може бити реч о сајту који објављује дезинформације. Проверите и УРЛ адресу. На пример, ако је адреса cnn.com.lo  јасно је да је реч о лажном сајту.

 

 

Извор: Демостат


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија