Кућа Добрих Вести

Login

ПРВИ ПУТ ЗВЕЗДА КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ У БЕОГРАДУ: Пијаниста Данил Трифонов

Оцените овај чланак
(3 гласова)

trifunovvvvПо први пут у Београду концерт ће одржати светска звезда класичне музике, пијаниста Данил Трифонов, 21. октобра у 20 часова у Великој дворани Коларчеве задужбине у организацији Центра београдских фестивала - ЦЕБЕФ.

 

Улазнице се могу набавити на благајни и сајту Коларца, путем сајта tickets.rs, као и на Ticket Vision продајним местима.

 

Данил Трифонов реномирани је солиста, мајстор концертантног репертоара, камерни и вокални сарадник и композитор. Спајајући невероватну технику са деликатном сензибилношћу и дубином, његова извођења су непрестани извор чуда за публику и критичаре. Поред Гремија и награда за најбоље концертне снимке бројних музичких часописа, његову каријеру обележиле су награде на три најзначајнија пијанистичка такмичења: Шопеновом конкурсу, Такмичењу Чајковски и Такмичењу Рубинштајн.

 

За издање Листових дела под називом Transcendental (Deutsche Grammophon), освојио је Греми награду за најбољи инструментални соло албум 2018. године. Како наводи The Times of London, “он је без дилеме најизузетнији пијаниста нашег доба”.

 

Током прошле сезоне Трифонов је издао албум Бах: Уметност живота за Деутсцхе Граммопхон и промовисао га на реситалским турнејама широм САД и Европе. Извео је Брамсов Први концерт за клавир са Симфонијским оркестром Даласа под управом Фабија Луизија и Циришком филхармонијом којим је управљао Ђанандреа Носеда, као и Моцартов Концерт за клавир бр. 9 Јеунехомме на турнеји по Европи са Антониом Папаном и Националним оркестром Санта Ћећилија. Такође је извео свих пет Бетовенових клавирских концерата у разним комбинацијама са осам различитих оркестара, укључујући Њујоршку и Минхенску филхармонију и Симфонијски оркестар Торонта. На крају, премијерно је свету представио нови Клавирски концерт Мејсона Бејтса, који је за њега написан током пандемије, са ансамблима који су и наручиоци дела – Филаделфија оркестар и Симфонијски оркестар Сан Франциска.

 

Током протеклих сезона Трифонов је био резиденцијални уметник Њујоршке филхармоније, што је подразумевало и њујоршку премијеру његовог Клавирског квинтета, а уређивао је и извео серију од седам концерата Перспективе у Карнеги холу, крунисану извођењем сопственог Клавирског концерта. Реситале свира широм света још од свог дебија у Карнеги холу 2013. године, а његова дискографија за кућу Deutsche Grammophon укључује снимак његовог дебија из Карнеги хола, Chopin Evocations и три албума са музиком Рахмањинова са Филаделфија оркестром и Јаник Незет-Сегином, од којих је један номинован за Греми 2021, а други је освојио награду за концертни снимак године часописа BBC Music. Године 2016. проглашен је за уметника године часописа Gramophone, а 2021. године Влада Француске га је прогласила за Витеза реда уметности и књижевности.

 

Током сезоне 2010/11 Трифонов је освојио медаље на три најпрестижнија светска такмичења: Трећу награду на Конкурсу Шопен у Варшави, Прву награду на Такмичењу Рубинштајн у Тел Авиву, као и Прву награду и Гран при на Такмичењу Чајковски у Москви. Музичко образовање је започео у Москви са пет година, похађао је Музичку школу “Гњесини” у Москви, а студије наставио код Сергеја Бабајана на Институту за музику у Кливленду.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 27 септембар 2022 11:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија