A+ A A-

ОДЛАЗАК: Преминуо књижевник Милован Мића Данојлић

Оцените овај чланак
(2 гласова)

micadanojlicccccccКњижевник, песник и члан Српске академије наука и уметности, Милован Мића Данојлић, преминуо је у Француској после краће болести.

 

Данојлић је рођен 3. јула 1937. године у Ивановцима крај Љига. Основну школу завршио је у родном селу, а у Београд је дошао 1953. године да би завршио гимназију. Упоредо са похађањем наставе, продавао је новине и лед како би се прехранио.

 

Дипломирао је на Филолошком факултету на Одсеку за романистику, односно француском језику и књижевности.

 

Данојлић је почео да пише врло рано, прво у средњошколским данима кратке дописе за лист Република. Касније је као стални и спољни сарадник сарађивао са дневним листовима Борба, Политика, НИН и бројним књижевним часописима.

 

Прву збирку песама објавио је 1959. године под називом Како спавају трамваји. Своје песме углавном је намењивао деци, али и њиховим родитељима, а посебно се истиче поема Дечји законик у којој наводи обавезу родитеља да деци обезбеде срећан и безбрижан живот. Осим поезије, писао је и прозу, есејистику и књижевну критику.

 

Објавио је више од 70 књига белетристике и поезије на српском језику. Приредио је и превео велики број књига из књижевности за децу, а преводио је и дела познатих писаца попут В. Шекспира, Ш. Бодлера, Ј. Бродског, Е. Сиорана, Л. Арагона, Е. Паунда, В. Б. Јејтса, Е. Јонеског, П. Клодела, писана на француском и енглеском језику.

 

Неке од најпознатијих Данојлићевих књига су Нека врста циркуса, Драги мој Петровићу, Личне ствари - огледи о себи и о другима и Балада о сиромаштву.

 

У Француску се преселио 1984. године, а осим писања радио је и као лектор за српски језик на Универзитету у Поатјеу. Члан је Академије наука и уметности од 2000. године.

 

 

У Адлигату је његов легат

 

Милован Данојлић био је српски књижевник и песник, члан САНУ, председник Српске књижевне задруге од 2013. године и члан оснивач, као и члан Управног одбора Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" у Београду, у коме се налази његов легат.

 

Милован Данојлић један је од првих људи који је формирао свој легат у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат”, односно Библиотеци Лазић, недуго након њеног поновног отварања за јавност 2009. године. Након оснивања Удружења и Музеја српске књижевности (2012), његов легат смештен је у просторије Музеја и званично отворен 2018. године.

 

Постао је члан Српске академије наука и уметности од 2000. године, прво као члан ван радног састава, потом дописни члан, те редовни члан од 8. новембра 2018. године.

 

Један је и од 13 интелектуалаца који су обновили рад Демократске странке 1989. године.

 

Извор: Кућа добрих вести/РТС

 

 


Последњи пут измењено среда, 23 новембар 2022 16:54

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани