A+ A A-

КУСТЕНДОРФ 2023: Награђивани редитељи и млади аутори у фокусу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kustendorf2023dfdfdfdfdfМеђународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" одржаће е ове године од 25. до 29. јануара 2023. године на Мећавнику, на Мокрој Гори, под слоганом „Уметност изнад свега“, најавили су на данашњој конференцији за медије редитељ Емир Кустурица и министарка за културу Маја Гојковић.

 

У фокусу ће ове године бити млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма.

 

 

Шеснаести Кустендорф по реду тиме се вратио у свој зимски термин, а у фокусу ће ове године бити млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма.

 

У такмичарском програму наћи ће се 14 филмова од 374 који су били пријављени на фестивал.

 

За награду златно, сребрно и бронзано јаје такмичиће се аутори из Мађарске, Србије, Русије, Узбекистана, Израела, Грчке, Чешке, Ирана, Словачке, Монголије и Швајцарске.

 

Међународни жири чине: италијанска редитељка Сузана Никјарели, прослављени глумац Славко Штимац и израелски продуцент, редитељ и сценариста Давид Ној. О награди „Вилко Филач“ одлучиће директор фотографије Владан Радовић и професор камере, стручњак за визуелне ефекте и визуелни уметник Иван Шијак.

 

У Савременим тенденцијама биће приказани: филм Кјара италијанске редитељке Сузане Никјарели, Тинитус награђиваног бразилског редитеља Грегорија Грациозија, добитник седам светских признања, филм План 75 јапанске редитељке Чије Хајакаве, затим добитник признања на Венецијанском филмском фестивалу, филм Суша италијанског редитеља Паола Вирција и добитник Златне палме, филм Троугао туге редитеља Рубена Естлунда.

 

Гости фестивала биће редитељи филмова у програмској целини Савремене тенденције, Сузана Никјарели, Паоло Вирци, Грегорио Грациозо, Чије Хајакава.

 

Награда фестивала „Дрво живота“ биће додељена Душану Ковачевићу.

 

У оквиру програмске целине Ретроспектива великана биће приказан филм Балкански шпијун Душана Ковачевића, као и филм Парижанка Чарлија Чаплина, која ове године обележава 100 година од премијере.

 

Програмска целина Нови аутори приказаће дебитантске дугометражне филмове редитеља Синише Цветића Усековање, Није Акл из Либана Коста Брава, Либан и Карла Франциска Манатада Свеједно да ли је време лепо са Филипина.

 

Маја Гојковић ће, како је рекла, први пут доћи на Кустендорф.

 

Гојковић је истакла да Кустендорф слави лепоту и да се на овом фестивалу не могу гледати филмови као што су Умри мушки и слична комерцијална остварења, јер је ова манифестација окренута ауторском уметничком филму.

 

Овогодишњи Кустендорф одржава се у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Мећавник града.

 

Извор: Кућа добрих вести/Кустендорф


Последњи пут измењено петак, 20 јануар 2023 10:44

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани