Кућа Добрих Вести

Login

МАРТ: Празник Франкофоније 2023

Оцените овај чланак
(1 Глас)

frankofonija2023И овог марта славимо месец Франкофоније ватрометом разнобојних догађања. Бројне образовне и културне установе, франкофоне амбасаде и представништва, француско-српска удружења, позивају вас да обогатите знање о франкофоној култури кроз изложбе, предавања, пројекције, представе, концерте, игре...

 

Координатор програма је група франкофоних амбасадора у Србији, која је основана 2018. године, када је Србија постала придружена чланица Међународне организације Франкофоније.

 

Сам почетак Месеца франкофоније биће у знаку сарадње Француске амбасаде и свих организатора са Министарством спољних послова Србије, у част опредељености Србије за добијање статуса пуноправне чланице Међународне организације франкофоније. Свечано отварање манифестације у Палати правде биће у знаку сарадње са платформом ТV5Мondе, и биће увеличано ексклузивном пројекцијом документарног филма о Србији, снимљеног у оквиру серијала Дестинација Франкофонија, у присуству реализатора Ивана Кабацова. Емитовање серијала наставља се на РТВојводина, те ће гледаоци моћи да ближе упознају културе земаља у којима се говори француски.        

 

Свима су већ знане манифестације за младе које су постале заштитни знак Месеца Франкофоније – Такмичење у певању на француском (полуфинале 4. марта у Београду, Нишу и Новом Саду, финале 25. марта у Нишу), Реп на француском (пријављивање траје од 6. до 26. марта, а проглашење победника биће 30. марта), Франкофони диктат (15. март), Франкофони хоризонти (посете франкофоним амбасадама) неће изостати ни ове године.

 

У оквиру књижевног и трибинског програма организатори најављују, у реализацији Wallonie-Bruxelle international, гостовање белгијских писаца - Кармело Виронеа, који ће, у партнерству са Друштвом за културну сарадњу Србија-Француска, представити своју збирку новела Промешати карте (8. марта у Француском институту у Београду), док ће Алијенор Деброк кроз предавања и радионице водити разговор о свом роману Сто година без Лили. Преводи неколико белгијских писаца које је објавила издавачка кућа Прометеј биће представљени на Новосадском сајму књига.

 

Гост франкофоније биће и српски редитељ, сценариста и књижевник Горан Марковић, поводом објављивања превода на француски његовог романа Београдски трио (29. март, Француски институт).

 

Канадска физичарка Полин Гањон гостоваће у Србији и одржаће предавања О женама у науци некада и данас, уз посебан осврт на живот и дело велике научнице српског порекла Милеве Марић Ајнштајн (у Новом Саду, 14. марта на Филозофском факултету, а у Београду, 15. марта у Француском институту). У оквиру програма њеног гостовања предвиђена су и стручна предавања о физици честица у сарадњи са Центром за промоцију наука, а Канадска амбасада у Београду приређује и изложбу Жене у науци (8. март – 4. април, Француски институт у Београду).

 

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, Франкофони центар Универзитета у Београду приређује предавања о француском језику, о писцима Плејаде, о патафизици, као и о француској књижевници Ани Ерно, добитници Нобелове награде за књижевност.

 

Други београдски симпозијум о настави историје, у организацији Амбасаде Француске, Етнографског музеја, Гете института и Филозофског факултета у Београду, анализираће, као подстицај за сарадњу у Југоисточној Европи, „Јелисејски споразум“, који је закључен пре 60 година и представља основ развоја француско-немачких односа.

 

Завод са проучавање културног развитка и Институт за књижевност и уметност, приређују четвородневни стрип програм Арт самит (30. март – 2. април), који је посвећен ауторима стрипа, издавачима, критичарима и теоретичарима стрипа, као и широј публици – љубитељима стрипа и онима који желе да нешто науче и упознају се са различитим аспектима српско-француских односа у области стрипа.

 

Широм Србије биће приређене и бројне изложбе. Изложба швајцарског фотографа Клемана Ламблеа, Математика назадовања, у галерији Н.ЕОН (29. март – 12. април) бави се расизмом у оквиру савремених технологија. У Арте галерији (16. март – 20. април) биће постављена изложба Post concrete, швајцарског уметника Пјера Шварценбаха који се својим сликама супротстаља све бруталнијим импулсима дигиталног доба.

 

У Галерији Академије уметности у Новом Саду од 17. марта посетиоци ће моћи да виде изложбу Helena, Serbiae regina, посвећену Јелени Анжујској, једној је од најзанимљивијих, али и најмистериознијих личности које су живеле на двору српске средњовековне владарске породице Немањића. Изложбу је реализовао Републички завод за заштиту споменика културе, а недавно је била представљена у Српском културном центру у Паризу.

 

У сарадњи са Филозофским факултетом у Новом Саду, Француски институт у Новом Саду организоваће у својим новим просторијама интерактивну изложбу У потрази за изгубљеним укусом: дубоки слојеви душевног тла, поводом обележавања сто година од смрти Марсела Пруста. Изложба ће бити постављена током марта, како би се посетиоци зближили са овим великаном француске књижевности, а можда и боље спознали себе и друге, попуњавајући Прустов упитник.

 

Сценска и филмска уметност биће заступљене у свој пуној разноврсности. У позориштима широм Србије изводиће се представе француских аутора. У фокусу двадесетог Београдског фестивала игре (8-26. март) биће три изузетне француске представе савремене игре. Француска и европска сцена стижу у Србију захваљујући спектакуларним представама савремене игре, виртуелне стварности и акробација савременог циркуса.

 

Амбасада Румуније уприличиће Вечери румунског филма у Новом Саду (на Филозофском факултету, од 22. до 23. марта), у оквиру којих ће бити приказана 4 филма савремених румунских стваралаца.

 

Етнографски музеј у Београду представља филмове на француском језику са Међународног фестивала етнолошког филма. Филмови ће се приказивати сваког уторка у 18 сати, уз слободан улаз.

 

Франкофони центри универзитета у Београду и Новом Саду, као и катедре за француски језик универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, организују представе, изложбе, ликовна и књижевна такмичења, квизове и игрице кроз које ће учесници откривати франкофоне вредности и обележја.

 

Детаљан програм Месеца Франкофоније 2023. пронаћи ћете на сајту Француског института у Србији, или ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 07 март 2023 16:41

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија