Кућа Добрих Вести

Login

Седам величанствених у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

7-velicanstvenihБЕОГРАД - Девети по реду фестивал европског дугометражног документарног филма ‘’Седам величанствених’’ биће одржан у Сава центру од 30. јануара до 3. фебруара.
Основан 2005. године, овај фестивал нуди и инсистира да се документарни филмови приказују на великим екранима за велику публику.

,,Фестивал ,Седам величанствених’ је похвала уметности филма, али је и похвала снази саме уметности. Два филма се директно односе на то: ,,У потрази за Шугар Меном"’, најуспешнији документарац у 2012. години на међународној сцени, говори о томе да значајна уметност увек опстаје, док је "Soundbreaker", у духу тог наслова, о уметнику који тежи да прекрши сва правила да би гледаоцима и слушаоцима пружио искуство које никада нећемо заборавити’’, наводи се у саопштењу селектора фестивала, Туеа Стина Милера (Tue Steen Müller).

Он додаје да документарни филм треба да биде иновативан, да се уједно поштују корени и традиција. То се из године у годину може видети на овом фестивалу.

"Обећавамо вам поезију и документарце с личним печатом. С разноликошћу тема и ,рукописа'. Од минималистичке и оригиналне интерпретације социјалног стања једне урбане средине у ,Последњим колима хитне у Софији', до дивног и пуног поштовања сусрета с људима, које ретко срећемо у медијима: “Чај или струја” и “Зимски номади”.

Од портрета великог хуманисте Улофа Палмеа, који је убијен, кад је одлучио да прошета до куће после одласка у биоскоп, до филма богатог приказима друштва кроз време какав је чешки “Приватни свемир”, породични филм задивљујуће епске традиције", пише у саопштењу селектора.

На овогодишњем фестивалу биће одржана бесплатна радионица на енглеском са ауторима документарних филмова.

Фестивал „Седам величанствених“ одскора носи знамење „Звезда Београда“, као један од најбољих пројеката у домену културе које финансира Град Београд.
Детаљан програм погледајте на адреси: magnificent7festival.org

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 22 јануар 2013 16:04
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија