Кућа Добрих Вести

Login

Хенрик Ангел - мисионар смучарског трчања на Балкану

Оцените овај чланак
(1 Глас)

smucanjegutulsrodradmilapetrovicialeksandarmilenkovic.2jpgБЕОГРАД - Амбасадор Норвешке у Србији, екселенција Нилс Рагнар Камсваг организовао је вече посвећено капетану норвешке војске Хенрику Ангелу (1861-1922), његовим путовањима по Балкану и књигама у којима је описао како је научио људе са ових простора смучарском трчању.


У поздравној речи, екселенција Нилс Рагнар Камсваг је истакао да је смучарско трчање „више од спорта“ у Норвешкој и поздравио посебне госте, Александра Шукија Миленковића, олимпијца Србије у три спорта на летњим и зимским Олимпјским играма - 1992. у Барселони у бициклизму,  1992.  у Албервилу у смучарском трчању и 2006. у Торину у биатлону, као и стручни штаб, руководство и чланове Смучарског клуба Златибор.
Полицијски аташе Амбасаде Норвешке Том Ерик Гутулсрод, који је и најбољи смучар у амбасади, говорио је о сусрету са смучарима – тркачима на Златибору, али и о капетану Ангелу мисионару смучарског спорта:
 -Смучарско трчање је, управо захваљујући капетену Англеу и другим пионирима овог спорта, у Норвешкој постало национални спорт, али и спорт омладине руралних средина. Тако је било, тако је и сада, скоро сви норвешки врхунски смучари – тркачи су из норвешких села и засеока. Са смучањем је 1893. упознао и Црногорце и тако је овај здрав спорт ухватио корене и у овим крајевима.

Смучарско трчање је више од спорта

Александар Миленковић, који је спортски директор бициклистичке трке „Кроз Србију“,  је истакао да је смучање његова друга спортска љубав после бициклизма:
- Смучарско трчање било ми је допунски тренинг у току зиме за бициклизам још од 1980. али сам касније био успешан и као такмичар. Некако је било нормално да се у зрелим спортским годинама опробам и у биатлону и један сам од оснивача Биатон савеза Србије. Радио сам и као селектор у репрезентацији у смучарском трчању и у биатлону и поносан сам што су спортисти Србије у последњих неколико година постигли запажене резултате, на пример Миланко Петровић је испод 50 ФИС бодова у смучарском трчању, а девети је у Европи у биатлону. Спорт ми је помогао у сваком погледу, моја фирма "Матриолимп" сарађује са норвешком компанијом за спортску опрему Masdshus, али и другим угледим произвођачима. 

Норвешки капетан Ангел био у Црној Гори на позив књаза Николе

Приказан је и филм о капетану Хенрику Ангелу који је 1893. дошао у Црну Гору на позив књаза Николе да обучава војску и грађанство смучарским вештинама. Задивљен црногорском борбом за независност, написао је две књиге „Кроз Црну гору на скијама“ 1895. и „Синови црних гора“ 1896. Прву књигу је посветио норвешкој младежи као пример као се треба борити за слободу своје земље и била је омиљено штиво норвешке омладине. 

Трећу књигу „Одважни народ“ о Црногорцима написао је 1902, а 1914. после друге посете Црној Гори, тада већ пуковник, написао је и четврту књигу  „Мали народ у борби за опстанак“.
Капетан Ангел је био и смучарски иструктор у француској војсци 1903. и покушао је да се први испне на Мон Блан у зимским условима. На бициклу је прешао пут од Норвешке, преко Алпа до Француске и Италије и назад.

smucanjeambasadanorveskeknjigaУредник црнгорског издања књиге Хенрика Ангела "Синови црних планина" из 2007.  Радмила Петровић говорила је о овом изузетном спортисти, авантуристи и путописцу. Књига је преведена на српски још крајем осамдесетих, а у штампи се појавила 2001.
Овој вечери подсећања присуствовао је и Ненад Боровчанин државни секертар за омладину, као и бројне угледне званице, представници дипломатског кора и личности из привредног, политичког и јавног живота.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 27 март 2013 22:08
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

2 Коментара

  • Melissa

    Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would test this?
    IE nonetheless is the market chief and a good element of
    people will omit your fantastic writing because of this problem.

    Melissa недеља, 21 јануар 2018 01:55 Линк коментара
  • Melodee

    You're so interesting! I do not believe I've truly
    read through anything like this before. So wonderful to discover someone with genuine thoughts on this subject matter.
    Really.. thank you for starting this up. This site is something
    that is required on the web, someone with a bit of originality!

    Melodee понедељак, 08 јануар 2018 22:27 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија