Кућа Добрих Вести

Login

Почиње ходочашће за љубитеље писане речи – 58. Сајам књига

Оцените овај чланак
(5 гласова)

sajamknjigaБЕОГРАД - Ове године љубитељи писане речи имаће прилике да по педесет и осми пут прошетају халама Београдског Сајма, на ком ће се у периоду од 20. до 27. октобра одржати Међународни сајам књига.

Ово својеврсно ходочашће за све поштоваоце књиге, сутра ће први пут у готово шест деценија дугој сајамској историји, отворити један писац за најмлађе, Љубивоје Ршумовић, а у име Пољске, као овогодишње земље - почасног госта Сајма књига, списатељица Олга Токарчук.

                                                                   olgajedan

 Под слоганом “Простори слободе”, јер књига и књижевност јесу својеврсно подручје слободе, представиће се више од 490 директних излагача књига, од којих 48 из иностранства, а овогодишњи сајам књига обележиће и 120 година од рођења Милоша Црњанског.
Почасни гост овогодишњег београдског Сајма књига биће Пољска, а свим посетиоцима Сајма обратиће се на отварању позната пољска списатељица средње генерације – Олга Токарчук, овогодишња кандидаткиња за Нобелову награду.
На трећој и завршној конференцији за штампу, одржаној поводом ове манифестације, више о читавој организацији, квалитету програма и догађајима које очекују посетиоце ове култне сајамске манифестације говорили су Жељко Ожеговић, председник Одбора Сајма књига, Дагмара Луковић, аташе за културу, науку и промоцију Амбасаде Републике Пољске у Београду, земље почасног госта, и Оливера Стошић Ракић, уредница програма Сајма књига.

 

Непрекидан раст међународног утицаја Сајма књига

Ожеговић је предочио да ће на Сајму књига учествовати излагачи из Француске, БиХ, Македоније, Ирана, Црне Горе, Јапана, Белорусије, Кине, Хрватске, Велике Британије, Холандије, Русије, Аустрије, Шпаније, Немачке и Индије, нагласивши да ће Кина и Индија бити земље почасни гости наредних, 2014. односно 2015. године. “Ово је свакако показатељ непрекидног раста међународног утицаја Сајма књига”,  рекао је председник Одбора.

Породични и школски дани

“Један штанд ће бити резервисан за спрску књижевну периодику, а Одбор Сајма је то иницирао и бесплатно им уступио простор”, рекао је Ожеговић. Као разлог  што ће овогодишњи Сајам књига отворити наш истакнути писац за децу Љубивоје Ршумовић, навео је и то што ће и на овој манифестацији посебна пажња бити посвећена програмима за децу.
У прилог томе најављено је да ће четвртак, 24. октобар, бити већ по традицији школски дан, док су породични дани резервисани за понедељак и уторак, 21. и 22. октобар.

Акција прикупљања књига

„Прошле године је покренута једна добра акција - прикупљање књига, тако да је  на 57. сајму  прикупљено око 1600 књига”, саопштено је новинарима, уз напомену да се ове године наставља акција, уз позив свим грађанима и издавачима да се укључе како би што више књига било прикупљено и распоређено најугроженијим библиотечким фондовима у нашој земљи.

Сајамски програми

Оливера Стошић Ракић говорила је детаљније о сајамским програмима, указујући да овогодишња свечана церемоније отварања, сутра у 18 сати, носи назив „Фуга за Црњанског“, у режији Иване Вујић.
Програмска уредница је најавила више форума, на различите теме: Медијски простор слободе за књигу, О интернационалним моделима представљања и популаризације књижевности, Коме и чему су потребне јавне набавке у издаваштву и библиотекарству?, затим Књижевна периодика – потреба или баласт?.
Посетиоци ће моћи да прате и програме посвећене Књижевности и слободи/неслободи – Облицима савремене цензуре и слобода писца, Интимној поезији – микропростори слободе, Хумору као простору слободе; као и филозофске разговоре на тему отпора и појма дуга, уз богате програме посвећене стрипу.
Посебно је најавила више дечијих програма, који ће се одржавати у дечјем павиљону, где ће 12 писаца имати свакодневне сусрете са најмлађим читаоцима,  уз одржавање бројних  литерарно-ликовних радионица и могућност да родитељи кроз разговор са психолозима и педагозима добију савете како да бирају књиге за децу.

Међународни уговор Србије и Пољске

Аташе за културу амбасаде Пољске у нашој земљи Дагмара Луковић је предочила да пољска делегација броји дванаест чланова од којих су седам писаца и пет стручњака за ауторска права, анализу тржишта књига и промоције књига.
“На Сајму ће 24. октобра бити потписан Међународни уговор о културној, научној и просветној сарадњи између Србије и Пољске, а њему ће 23. октобра предходити посета Сајму заменице министра спољних послова Републике Пољске”, најавила је Луковићева. Све књиге са пољског штанда биће након  завршетка Сајма књига поклоњене Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" у Београду, саопштила је госпођа Луковић.

Међународни сајам опреме и учила и Сајам образовања Звонце

Истовремено са Сајмом књига на Београдском сајму одржавају се још две сајамске приредбе 44. Међународни сајам опреме и средстава за савремену наставу - учила, једна од најстаријих специјализованих приредби овог сајма, као и 6. Звонце - Сајам образовања који се ове године одржава под слоганом "Више не учим за испитивача и његове ћефове, већ за свој позив и живот".

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 19 октобар 2013 17:48
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија