Кућа Добрих Вести

Login

Пливање за богојављенски крст на Земунском кеју

Оцените овај чланак
(4 гласова)

krsttttБЕОГРАД - На Земунском кеју, код ресторана ''Венеција''', сутра по седамнаести пут биће организовано пливање за богојављенски крст.

Грађани догађај могу да пропрате на Богојављење, у 12 часова на Земунском кеју, код ресторана ''Венеција'', када ће се по седамнаести пут пливачи у хладном Дунаву борити за престижну титулу ''Носилац Богојављенског крста''.
На конференцији за медије која је 17. јануара одржана у општини Земун, Дамир Ковачевић, заменик председника општине и председник организационог одбора, најавио је оно што је карактеристично за Земун, величанствено светковање Богојављења, које почиње литургијом, литијом земунским улицама и витешким надметањем за титулу ''Носилац Богојављенског крста''.

''Богојављенско пливање у Земуну 2014. године посвећено је великом добротвору и човеку који је учествовао у обнови ове Свете традиције, подржавајући увек свој Земун. Пливачи Земуна данас пливају за Милана Надовезу – Нају, који нас је прерано напустио. Захваљујемо се његовој породици која са великом чашћу и поносом наставља да буде део светковања Богојављења и чува успомену на чувеног Нају'', истакао је Ковачевић.

Отац Владимир из Николајевске цркве, позвао је све оне који ће тога дана сведочити веру и бодрити храбре пливаче да у најбољем светлу у духу саборности, достојанствено прикажу Земун. На Богојављење сви су победници, то је подвиг вере, не само за пливаче, него и за све учеснике, истакао је јереј Владимир Пражић.

По речима Цвјетка Стевановића, старешине СВЕБОР савеза за Београд, пливање за Часни крст у свим градовима Србије и дијаспори, ове године, посвећено је Петру Другом Петровићу Његошу, владики, песнику, филозофу и државнику који је рођен пре два века.
Стевановић је најавио и израду и постављање скулптуре која симболизује носиоца Богојављенског крста, рад аутора Милорада Стајчића, на Земунском кеју.
Организатор и покровитељ светковања Богојављења је градска општина Земун, а суорганизатори су храм светог оца Николаја Мирликијског из Земуна и СВЕБОР савез Београда.

Светковање Богојављења

- 9 часова Литургија у храму св. оца Николаја, Његошева 45
- 11.30 часова Литија маршрута: Његошева, Главна, Господска, Кеј ослобођења до јавног паркинга на Масариковом тргу, скретање на шеталиште Кеј до обалоутврде

- 12 часова Освећење Дунава и вађење Часног крста на Кеју ослобођења, код ресторана ''Венеција'' и свечано проглашење победника.
                                                                                              Извор: Кућа добрих вести/Општина Земун


Последњи пут измењено субота, 18 јануар 2014 19:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија