A+ A A-

Свет треба посматрати тражећи лепоту

Оцените овај чланак
(9 гласова)

nadjaprvaПАНЧЕВО - У Културном Центру града Панчева синоћ је свечано отворена изложба фотографија младе 19-годишње њујорчанке српског порекла, Нађе Радмановић, најбољег студента генерације на престижном њујоршком Институту за моду и технологију (Fashion Institute of Technology State University of New York).

Изложбу под називом „Заводљивост деформација“, свечано је отворила списатељица Милосава Павловић која је имала само речи хвале, како за Нађу, тако и за све младе уметнике који град Панчево чине поносним. „Захваљујући срећним околностима и отворености Центра за Културу Панчева, данас имамо прилику да уживамо у једној изузетној изложби“, поручила је Милосава.

Привлачност деформације – оне нису ружне чине нас другачијима

Зашто су за Нађу деформације привлачне?
„Када чујете реч деформација, ви одмах помислите на нешто ружно, а то заправо није тачно. То је само једна у низу предрасуда. Деформације нас не чине ружним, само другачијима. На мојим фотографијама сви деформитети, које сам намерно режирала са својим моделима, кадрирани су сведоци да деформација није ружна. Зато сматрам да свет треба посматрати тражећи лепоту “, истакла је млада уметница у поруци упућеној гостима на отварању синоћне изложбе, пошто због припремања самосталне изложбе у Њујорку није била у могућности да присуствује овом културном догађају у свом вољеном Панчеву.

 

Обезглављена лепота

Свих осамнаест фотографија, које публика има прилику да види до 27. јануара у фоајеу Културног центра Панчева, имају једну заједничку особину – да су људи приказани на њима - обезглављени. Разлог томе, како Нађа истиче, је њена окупираност сумњом да људи данас губе моћ запажања детаља. „Свакодневно се срећемо и упознајемо преко друштвених мрежа, али најчешће упамтимо само црте лица. Отуда моји модели немају главу. Одсецам их да бих подстакла људе да боље опажају и интензивније памте“, поручила је уметница.
Иако Нађа физички није присуствовала овој изложби, оправдано, припремајући трећу која ће бити одржана у Америци, обратила се путем писма свим присутнима. а понајвише њеним вршњацима који су дошли да подрже њен рад.
„Велика ми је част да опет излажем у Панчеву. Захваљујући својој предходној изложби у Србији научила сам које грешке убудуће не смем правити. Откривање пред јавношћу је огромна обавеза и одговорност да се увек буде бољи. Зато ја верујем да ће моја публика, пре свега моји вршњаци, разумети мој фотографски монолог и да ће њихова реакција постати њихов и наш дијалог. То је мој превасходни циљ“.
Сигурни да је Нађа успела у својој намери, остаје још једна порука градским властима како у Панчеву тако и у целој Србији, а то је да дугорочно и организовано остваре везу са свим успешним и младим талентима који живе и стварају широм света. Они нису заборавили свој град и земљу, а на нама је да покажемо да нисмо ни ми на њих, поручено је на отварању ове заиста интересантне и инспиративне изложбе.

 

Панчево као други дом

Иако рођена у Њујорку, Нађи је Панчево одувек било други дом и због тога јој је врло важно да њени суграђани буду у току са њеним стваралаштвом. После друге самосталне изложбе, Нађа се сада припрема и за трећу која ће бити приказана у Конзулату Србије у Њујорку.
Млада уметница, учесница је многих такмичења на којима је добијала престижне награде. Поред треће изложбе коју припрема, тренутно ради и на документарном филму који приказује идеје и размишљања њених колега уметника. Овај филм би требало да буде завршен у току наредне године.
Нађине фотографије данас, поред зидова Културних центара красе и збирку поезије „Амарант“ која говори о бесмртној љубави, песникиње Иванке Радмановић, њене мајке. Ову збирку прати истоимени ЦД чији је омот, такође, она дизајнирала, а чије стихове чита глумац
Жарко Лаушевић.
Као најбољи студент на њујоршком Институту за моду и технологију, своје специјалистичке студије планира да настави на одсеку Историје уметности и галеристике, где где су своја знања стицали и чувени Келвин Клајн (Calvin Klein) и Мајкл Корс (Michael Kors).
Поред титуле студента генерације, Нађа Радмановић се, такође, може већ похвалити и чланством у Друштву заслужних студената, иако је тек на почетку свог академског пута.

Извор: Кућа добрих вести

Фотографије снимио ИВАН НАСТИЋ.

 


Последњи пут измењено среда, 12 фебруар 2014 16:57
Ivona Nikolić

ИВОНА НИКОЛИЋ - Рођена је у Београду 1992. године и студент је новинарства. Професионално се бавила спортом, одбојком, што јој је била и прва љубав. Одлучила се за студије новинарства због наклоности према писању, читању и истраживању и жељи да своју радозналост усмери на праве вредности.

„Кући добрих вести“ прикључила се због могућности које пружа овај сајт у ширењу квалитетних, занимљивих, веродостојних вести које су данас далеко изнад већинe оних које пречесто срећемо у нашем новинарству.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани