Кућа Добрих Вести

Login

Христос воскресе!

Оцените овај чланак
(5 гласова)

јајаааааааБЕОГРАД - Хришћани широм света и католици и православци, данас славе Ускрс, најрадоснији хришћански празник. Наиме, славље Ускрса поклопило се по јулијанском и грегоријанском календару па овај дан прославља 2,5 милијарде људи.

Наредно заједничко славље је 2017. године.

Разлика између датума католичко-протестантског и православног Ускрса, биће следеће године недељу дана, а 2016. чак пет недеља.
Ускрс је покретан празник који се одређује према природном календару и увек се везује за недељу са одступањем од 35 дана. Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су јаја која, се према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене Исусове крви.
Најрадоснији хришћански празник, поред Божића, који славе сви хришћани, без обзира којој цркви или деноминацији припадали - Васкрс - празник је радости, љубави и слоге.
Главно обележје Васрса јесу фарбана јаја. Некада су се фарбала искључиво цррвена јаја, а верује се да овај обичај потиче од Марије Магдалене, која је према „Библији“ однела јаја офарбана у црвену боју пред тадашњег римског цара Тиберија када се сазнало да је Христос Васкрснуо.
Иако је Велики Петак најтужнији дан за све хришћане широм света, Васкрс се одмах после Божића, сматра најрадоснијим хришћанским празником.

Ускршњи обичаји

Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Ускрса и зове "чуваркућа". На данашњи дан православни верници у Србији размењују поздраве - Христос васкрсе и - Ваистину васкрсе!

Јаје је симбол обнављања природе и живота. И као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и који га примају. По старом обичају на столу стоји украшена чинија са офарбаним јајима. Домаћин први узима једно јаје, а за њим сви укућани. Тад настане весеље и такмичење чије је јаје најјаче.
Већина Васкршњих обичаја весели све, а нарочито децу. У различитим деловима наше земље важе различити обичаји. Па тако неко фарба јаја на Велики Четвртак, неко на Велики Петак или, пак Велику Суботу. Опет, неко фарба јаја само у црвену боју или луковину, а неко их шара на најразличитије могуће начине. За фарбање јаја је задужена домаћица куће, која у зависности од навика, фарба јаја или сама или са децом. У многим крајевима, она се прво прекрсти и помоли Богу, а затим у посуду у којој ће кувати јаја за Васкрс наспе мало освећене водице и то, углавном оне која је освећена у току Великог Васкршњег поста.
Тог дана породица се окупља у знак јединства не само ње, већ и читавог хришћанског света.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 20 април 2014 12:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија