Кућа Добрих Вести

Login

Обележавање 145. годишњице рођења Махатме Гандија

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mahatmaaaaa

 

БЕОГРАД - Амбасада Индије у Београду обележиће данас 145. годишњицу од рођења Махатме Гандија.

 

 

 

Одлуком Генералне Скупштине Уједињених Нација од 15. јуна 2007. године, дан 2. октобар (Гандијев рођендан ) је проглашен за Међународни Дан Ненасиља, због свеопштег значаја ненасиља, са идејом да се подржи “култура мира, толеранције, разумевања и ненасиља”.


Исте године, Гандијева спомен биста, дар Владе Индије народу Србије, постављена је на Новом Београду, у улици која носи Гандијево име.
Амбасада Индије, у сарадњи са Индијским Културним Центром из Београда, ће данас у 10 часова организовати полагање цвећа испред ове бисте.
Уз наведено, играни филм „Ганди“ са титлом на Српском језику, јуче је приказан у Народној Библиотеци Србије.


Јавни сервис РТС ће на свом другом програму емитовати играни филм „Стварање Махатме“ са титлом на Српском језику, вечерас у 22 часа.

 

Велики лидер и вођа


Мохандас Карамчад Ганди био је велики лидер и вођа.

Рођен је 2. октобра 1869, а убијен 30. јануара 1948. године. Познат је као Махатма Ганди и он је један од оснивача савремене индијске државе и утицајан поборник сатјаграхе (ненасилног протеста) на путу ка остварењу револуције.

 

Рабиндранат Тагоре га га је прво назвао само махатма, што на санскриту значи "велика душа".


Помогао је остварењу индијске независности од британске власти, инспиришући остале људе под колонијалном влашћу да раде на сопственој независности и потпуно одбаце Британску империју.


Гандијев принцип сатјаграхе инспирисао је генерације демократских и антирасистичких активиста, укључујући и Мартина Лутера Кинга и Нелсона Манделу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 02 октобар 2014 22:24
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија