Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал анимираног филма "Балканима" почиње 7. октобра

Оцените овај чланак
(2 гласова)

BalkanimaБЕОГРАД - Једанаести по реду фестивал европског анимираног филма под називом “Балканима“ одржаће се ове године од 7. до 11. октобра у Дому културе Студентски град.

Као и до сада на овом фестивалу, биће представљене две такмичарске целине ауторска и студентска.

Фестивал ће сутра - 7. октобра у 19 часова отворити дечији хор АприлЗМАЈун групе Шкарт, као и изложба под називом Фокус: "Србија, српска анимација у првој деценији БАЛКАНИМЕ", која представља омаж оснивачу фестивала недавно преминулом професору Николи Мајдаку.

Након свечаног отварања публику очекује пројекција првог такмичарског програма, а према речима организатора током фестивала биће приказано укупно 119 филмова из 25 европских земаља.

Разговори са ауторима анимираних филмова

На Балканими ће и ове године, током трајана фестивала, свакога дана од 12 часова, бити организован разговор са ауторима анимираних филмова који ће бити присутни на фестивалу.

Овогодишњи фестивал европског анимираног филма употпуниће и радионица музике и анимације коју ће водити Коке Риобо Кортес.

У оквиру пратећег програма предвиђено је да ауторка Шпела Чадеж, иначе прошлогодишња добитница трофеја Балканиме за вишеструко награђивани филм "Болес", представи своје филмове и прикаже настанак награђеног дела.

Поред две панораме, европског и балканског филма, публика ће имати прилику да види и пет најбољих анимираних филмова који се такмиче за најпрестижнију европску награду "Cartoon d"Or" .

И за најмлађе занимљив програм - 11. октобра

Према речима организатора одабрани анимирани филмови су намењени искључиво одраслој публици, док је за најмлађе и ове године припремљен занимљив програм у трајању од 48 минута.

У питању је шест кратких анимираних филмова најновије продукције из Русије, Велике Британије, Француске и Пољске, које је селекциона комисија сврстала у посебан сегмент намењен деци, који је на програму “Балканиме” у суботу 11. октобра у 14 сати.

Одлуке о најбољим филмовима у ауторској селекцији донеће жири у саставу: Шпела Чадеж (Словенија), Марко Мештровић (Хрватска) и Милен Алемпијевић (Србија), а у студентској селекцији о наградама ће одлучивати жири чији су чланови: Деница Христова (Бугарска), Петра Злонога (Хрватска) и Синиша Милосављевић (Србија). Имена добитника награда биће саопштена и уручена у суботу 11. октобра.

Овогодишњи фестивал “Балканима”, који организују Дом културе Студентски град и Академски филмски центар, помогли су Министарство културе и просвете и Секретаријат за културу Београда.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 06 октобар 2014 14:57
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија