Кућа Добрих Вести

Login

Учесници фестивала ,,Бајке детињства” очарани Србијом

Оцените овај чланак
(3 гласова)

deca2xnfiksnaБЕОГРАД - Дани руског дечијег филма ,,Бајке детињства” организоване су од 13. до 17. септембра у Расинском округу. Циљ фестивала је био да се повећа заинтересованост за руски језик и да се учврсте везе између Русије и Србије, кроз дружење са најмлађима, јер будућност припада њима.

 

 

,,Кућа добрих вести” је већ писала о фестивалу, о чему више можете прочитати на следећем ЛИНКУ.

 

У нашем кратком интервјуу са директором фестивала ,,Бајке детињства” Филипом Кудрјашовим, сазнајемо како су организатори задовољни исходом фестивала и наравно њихове утиске о Србији, а посебно о Расинском округу где се одржавао фестивал.

 

 

Како сте задовољни резултатима фестивала и његовом посећеношћу?

 

Дани руског дечијег филма у Србији ,,Бајке детињства” су прошли одлично. Цела делегација је веома задовољна, сале су биле пуне и деца су веома лепо реаговала на филмове које смо приказивали. Уопштено, овај фестивал представља корак ближе ка учвршћавању српско-руских односа.

 

                         deca1xn

 

Шта Вам се свидело у Расинском округу?

 

Посете и наступи су прошли изврсно. Наша делегација је била и у Брусу и у Трстенику где нас је дочекао велики број људи и та топла добродошлица је било нешто што је оставило највећи утисак на нас. У селима Велики Купци и Бела вода, као и у Рибарској бањи доводили су децу из околних мањих места да би и она могла да гледају филмове из програма ,,Бајке детињства”.

 

                                       deciji3xn

 

Да ли већ знате да ли ће бити фестивала следеће године и у ком граду ће се одржати?

 

Свакако да ми планирамо фестивал и следеће године, али у ком граду ће се одржати то још не знамо. Већ преговарамо, али је још рано да било шта конкретно кажемо. Важно је и питање обезбеђивања финансијске подршке од Русије, јер само српска страна не може да подржи тако скуп пројекат као што су ,,Бајке детињства”.

 

                              deciji4xn

 

У оквиру фестивала био је и округли сто на ком сте деци поклањали диск за лакше учење руског језика. Како је прошла дискусија на округлом столу и како су деца реаговала?

 

Диск се делио у склопу округлог стола ,,Руско биоскопско наслеђе као помоћ у учењу руског језика у Србији”. Интересовање је било толико да су стигли предлози из Крушевца да се организују курсеви руског језика ради популаризације руског језика у њиховом округу. Све ово говори да постоји интересовање за руски језик и све што се више буде слушао биће све више интересовања и све што се више буду развијале српско-руске пословне везе, то ће руски језик бити све траженији.

 

Које су главне теме дечијих филмова који су приказани на фестивалу и можете ли да нам кажете нешто више о руским дечијим филмовима уопште?

 

Сви филмови који су били укључени у програм фестивала, као и уопштено сви наши дечији филмови говоре о љубави, другарству и правди! У нашим филмовима нема крви и агресије, у томе и јесте суштина!

 

 

Још једна страна делегација је отишла очарана нашим гостопримством, хајде да негујемо оне врлине које нас издвајају, а та је свакако једна од њих. И имајмо на уму да никада није касно почети са учењем страног језика. Истраживања показују да учење страног језика побољшава меморију и уопштено ефикасност мозга. Можда баш да кренете од руског?


Извор: Кућа добрих вести






Последњи пут измењено субота, 11 октобар 2014 18:22
Кристина Глигоровић

Студент је четврте године на Филолошком факултету у Београду, смер Руски језик, књижевност и култура. Била је у тиму за развојне праксе највеће студентске организације на свету АIESEC, налазила је праксе студентима из иностранства у Србији, упоредо је волонтирала у Дому за незбринуту децу "Јован Јовановић Змај". Водила је хуманитарни пројекат ACTiviraj se у оквиру АIESEC-а који је посвећен социјалној инклузији. Организовала је хуманитарне догађаје са више од 200 деце учесника из домова за незбринуту децу и основних школа, који су били медијски пропраћени и спонзорисани и које су потпомогли и београдски превозници, плесни центри, дечји центри...
Велики је филантроп и борац за права и укључивање маргинализованих припадника друштва у све сфере живота и рада. Заљубљеник је у разне језике, књижевности и културе, јер писана реч нас чува од заборава! Тренира модерни плес.
Разлога за придруживање пројекту ",Кућа добрих вести" је много, а један је и промовисање младих талената који су били или јесу део AIESEC-a, кao и свих других младих талената. Као филолога интересује је и укључивање у израду енглеске верзије сајта, а касније и руске верзије. Жели да се за добре људе и добра дела чује, како би сви знали да хероји шетају међу нама! А које место је боље за то од "Куће ДОБРИХ вести".

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија