Кућа Добрих Вести

Login

"Слободна зона 2014" у осам биоскопа

Оцените овај чланак
(3 гласова)

slobodnaaaaaaaБЕОГРАД - Десето јубиларно издање филмског фестивала Слободна зона одржаће се од 7. до 12. новембра у осам биоскопа: у Београду, Новом Саду и Нишу. Фестивал ће бити свечано отворен 7. новембра у 20 сати у Центру Сава, пројекцијом филма "20.000 Дана на Земљи" Ијана Форсајта и Џејн Полард. Фестивал ће свечано отворити гост селектор Слободне зоне 2014, Борис Буден.



На фестивалском програму ће се и ове године наћи најбољи ангажовани документарни и играни филмови, добитници најзначајнијих награда на фестивалима широм света. Поред миљеника публике и критике, филмова Боyхоод и новог документарног филма Вима Вендерса Со земље, на фестивалском програму ће се наћи и анимирано-документарни филм Да ли је висок човек срећан? Мишела Гондрија који заједно са најчувенијим алтер глобалистом данас, Ноамом Чомским црта, пише и полемише о односу између језика и сећања као и начина на који језик обликује свет и стварност као и најновији играни филм Стивена Далдрија Смеће. Документарни филм У потрази за Вивијан Мајер о једној од најбољих уличних фотографкиња 20. века чији су лик и дело деценијама били скривени од очију јавности уз изузетну причу о вечној потрази за светим гралом љубави у филму Љубавна одисеја Татјане Божић, неки су од скривених адута овогодишње Слободне Зоне, најавио је Дом омладине.

 

Захваљујућу Госту селектору филозофу, писцу и преводиоцу Борису Будену, наш програм је богатији за три изузетна филма – 1971. је документарно-играни филм чији су јунаци 40 година пре Едварда Сноудена и Викиликса из локалне канцеларије FBI-а украли документа који сведоче о намери државе да ограничи грађанска права и слободе и анонимно их доставили јавности. Њихов идентитет био је непознаница све до овог филма. У овој селекцији се нашао и филм Последњи злочинац Клода Ланцмана, једног од најзначањихих документариста у историји филма. Трећи филм по избору Бориса Будена О насиљу кроз аудиовизуелни колаж састављен од архивских материјала и активистичких текстова Франца Фанона, бави се не само прошлошћу и антиколонијалистичком борбом афричких народа, већ и актуелном стварношћу неоколонијализма који је у пуном замаху и одвија се пред нашим очима. Ово кинематографско остварење биће уједно и увод у прво вече Ноћних разговора чији је уредник Иван Миленковић, заменик главног и одговорног уредника Трећег програма Радио Београда. О питању Шта је хорејство данас? (фантастични документарац Повратак у Хомс), феномену филма Боyхоод и односу филма и стварности, као и страшним истинама приказаним у снажном и узнемирујућем филму Естер Хајду Суђење у Мађарској на тему Тихе воде деснице публика Слободне Зоне моћи ће да дискутује са Иваном Миленковићем и његовим гостима после пројекције филмова у холу Дворане Културног центра Београда. Учесници у разговорима биће Борис Буден, социолог, Миклавж Комељ, историчар уметности из Љубљане, Габор Бођиш новинар из Будимпеште, Оливера Милосављевић, историчарка, Златко Паковић, новинар Данаса, као и Јурица Павичић, новинар Јутарњег листа, и Петар Милат, филозоф, из Загреба.

 

Добитници награда Француског института на фестивалу у Марсеју на репертоару 

 

Кроз селекцију Француски Институт представља, Слободна зона наставља сарадњу са једним од најпрестижнијих фестивала документарног филма у свету ФИД Марсеј. У оквиру овог програма биће приказани добитници награда Француског института на фестивалу у Марсеју филмови Борхесове три приче и Гори море. Слободна зона је ове године добила посебну част да буде гост фестивала ФИД Марсеј и представи се француској публици у оквиру програма Фестивалски сусрети заједно са најзначајнијим фестивалима као што су филмски фестивали из Ротердама, Берлина, Лисабона, Ниона, Мексико ситија, Шефилда и Торина.

 


Новитет на програму фестивала је селекција Cross Media у којој ћемо захваљујући програмској уредници Биљани Туторов завирити у будућност (документарног) филма уз избор најзанимљивијих филмских и видео пројеката, web документараца и хибридних аудиовизуелних форми који комбинују најсавременије дигиталне технологије и филмски језик у потрази за новим изражајним средствима и наративима. Јединствена прилика за београдску публику да се у простору галерије Pop up, Културног центра Београда упозна са специфичном врстом Нових медија, уз Мастер класове водећих стручњака из ове области Доменика Лапорте из Брисела и Саре Божанић, са Института за трансмедију из Љубљане.

 


У духу јубилеја у новој згради Кинотеке у Узун Мирковој 1 стара и нова публика Слободне Зоне моћи ће да погледа избор од 10 филмова које је публика највише волела у првих девет година фестивала у оквиру програмске линије ТОП 10. Још једна прилика да погледамо наслове као што су: Депонија, Залив, Како се кувала историја, И ја такође, Хана Арент и друге. Један од незаобилазних и увек веома посећених специјалних сегмената фестивалског програма су и средњошколске пројекције – филмови Племе, Girlhood и Абецеда, баве се сваки на свој начин изузетно актуелним темама – одрастањем и односом система према младима, вршњачким насиљем и путевима и странпутицама образованог система.

 

Публика ће током фестивала гласати за најбоље филмове, а као и претходних година публикa ће бити награђена за најбољу рецензију за један од филмова са фестивала.

 

Као увод у фестивал, 5. новембра са почетком у 20 сати у Дворани Културног центра Београд, биће премијерно приказан документарни филм "1989" Андерса Остергарда. Поводом обележавања 25 година од пада Берлинског зида Слободна зона је добила изузетну част да буде коорганизатор ове пројекције која ће се истовремено одржати у двадесет главних градова Европе. Пре и после пројекције филма публика ће имати прилику да путем друштвених мрежа директно комуницира са ауторима филма преко преноса уживо који ће се емитовати у биоскопској сали КЦБ-а. Главни организатор догађаја је претстижни филмски фестивал CPH:DOX из Копенхагена.

 

Детаљан програм погледајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 06 новембар 2014 11:08
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија