Кућа Добрих Вести

Login

Почиње борба за још олимпијских виза

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

1unionarsovicbabicmikecgrgicБЕОГРАД -  Ненад Петковић, генерални секретар Стрељачког савеза Србије  рекао је на конференцији за новинаре у хотелу Унион да је пред српским стрелцима изузетно напорна сезона у којој ће покушати да освоје још олимпијских визе и достигну, па и премаше  бројку из  Лондона 2012. где је гађало осморо стрелаца, петоро пиштољем и троје пушком: Јасна Шекарић, Зорана Аруновић, Бобана Величковић, Дамир Микец, Андрија Златић (сви пиштољ) и Андреа Арсовић, Ивана Максимовић и Немања Миросављев (пушка)  а освојене су две медаље. Сребром се окитила Ивана Максимовић, а бронзом Андрија Златић.


- Ово је ударана година и циљ нам је да на пет такмичења освојимо, уз две које су нам донели Андреа Арсовић и Јасна Шекарић прошле године на СП у Гранади,  још олимпијских виза и заокружимо план – рекао је Петковић.- Имамо много такмичења која изискују много новца, а од Министарства омладине и спорта, коме се захваљујемо на досадашњој помћи, добили смо за 23 процента мање средстава.  Много нам значи и помоћ ОКС и без те две подршке не би било  ни ових  успеха. Радовали смо се недаво освајању три медаље у Арнхему на ЕШ ваздушним оружјем када су Андреа Арсовић и Милутин Стефановић освојили злато у миксу, Дамир Микец сребро пиштољем а две бронзе су припале мушкој селекцији пиштољему којој су били, уз Микеца, и Димитрије Гргић и Андрија Златић и женска јуниорска репрезентација пушком у којој су биле Нина Радуловић, Сања Вукашиновић и Милица Бабић.
1unionkzsstrelciПетковић је истакао да ове године стрељачки спорт слави изузетан јубилеј, 150 година од оснивања прве Београдске стрељачке дружине 1865.
- Славњеник, Стрељачки савез Београда је за викенд сјајно организовао Првенство Србије ваздушним оружјем која је афирмисало  бројне младе стрелце  што нас све посебно радује – рекао је Петковић.
Милица Бабић члан јуниорске „бронзане“ репрезентације пушком, чланица Палилуле је рекла:
- Медаља нас је обрадовала, посебно због државног рекорда са којим смо је освојили.  Хвала свима који су нас бодрили на првенству и честитали нам по повратку на успеху. У мом трећем великом такмичењу освојила сам брнзу и због тога ми је посебно драга.
Андреа Арсовић ће у миксу са Милутином Стефановићем гађати и на првим Европским олимпијским играма у Бакуу:
-  Показали смо да смо веома јаки у овој дисциплини у којој сам пре четири године, када је била ревијална,  победила са Немањом Миросављевим. Чека нас паклена сезона, са много јаких такмичења. Волим да гађам МК пушком,  једва чекам такмичење у Дортмунду где путујемо у уторак 17. марта. Добила сам нову ваздушну пушку, тако да се надам да ће  ми помоћи да подигнем резултате.  Растерећена сам јер већ имам олимпијску визу, па сам концентрисана на високе пласмане и трофеје.
Дамир Микец је са ЕШ донео у Београд прву појединачну медаљу у каријери, сребро ваздушним пиштољем, после  пет екипних трофеја:
- Сада су на реду нови изазови са којим ћу се ухватити у коштац уз помоћ мог тренера Горана Микеца и психолога Марије Срећков. Покушаћу већ у Чангвону  на првом Светском купу да освојим олимпијску визу МК пиштољем  који ми је јача дисциплина.  На Европским олимпијским играма у Бакуу гађаћу микс са Зораном Аруновић.
Димитрије Гргић, са Златићем и Микецом „претплатио“ се на екипне медаље (ваздушним пиштољем сребра 2009. у Прагу и 2011.  Одензеу, бронзе 2011. у Бреши и 2015. у Арнхему и бронзе МК пиштољем у Београду 2005):
-  Подигла нам је оптимизам пред наставак сезоне и надам се да ће као такмичења буду одмицала, бити све боље и да можемо да освојимо и неку сјајнију медаљу од бронзе. Сигуран сам и да ћемо имати успеха у борби за олимпијске визе и да ћемо у Рио отпутовати у комплетном саставу.
Минутом ћутања одата је пошта преминулом стрелцу, тренеру и врхунском стрељачком судији Ради Пејовић која је јуче сахрањена у Београду.
У 2015. олимпијске визе српски стрелци нишаниће на  четири Светска купа: у Чангвону у Кореји у априлу, Форт Бенингу у САД и Минхену у мају и Габали (Азербејџан) у августу, на Шампионату Европе МК оружјем у Марибору (од 19. јула до 2. августа) и првим Европским  олимпијским играма у Бакуу у Азарбејџану од 12. до 28. јуна.
У Марибору ће се МК пушком тростав за мушкарце и жене, МК пушком 60 метака лежећи за мушкарце поделити по три визе, а једна је резервисана за Баку.  У овим дисциплинама ће се на сва четири Светска купа поделити по две визе.
Ваздушном пушком за мушкарце и жене у Бакуу ће се доделити једна виза и по три на четири Светска купа.
МК пиштољем за мушкраце и жене у Марибору ће се поделити по две визе, у Бакуу по једна, као и по две на четири Светска купа.
Ваздушним пиштољем за мушкарце и жене, доделиће се по једна виза у Бакуу и по три на четири Светска купа.
Последње такмичење на коме ће се вадити олимпијске визе за Рио 2016. за стрелце Старог континента  биће Шампионат Европе од 22. до 28 фебруара 2016. у Ђеру.

Извор  Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија