Кућа Добрих Вести

Login

„Дани европске баштине 2015“ у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

evropaaaaaБЕОГРАД - Културно-туристичка манифестација „Дани европске баштине” одржаће се ове године од 19. до 30. септембра.


Секретаријати за привреду, културу, образовање и дечју заштиту Града Београда, као и Туристичка организација Београда, али и бројне установе културе у главном граду, институције и јавна предузећа партнери су у организацији „Дана европске баштине”, који се од 2002. године реализују у нашем главном граду.


Сваке године са другом темом, манифестација је у Београду постала својеврстан празник културе и туризма, када се припремају тематски програми, отварају градска здања, историјске куће, легати, музеји и друге установе културе и приређује велики број разноврсних бесплатних програма. Стари занати, као одраз традиционалних знања, имају изузетно важно место у осликавању нематеријалног и материјалног богатства културe једног народа.


Овогодишњи програми подељени су у три целине: индустријско и техничко наслеђе, стари и традиционални занати и програм отворених врата. Припремљено је око 150 бесплатних програма: изложбе, обиласци са водичима, посете музејима, филмске пројекције, предавања, презентације, радионице, програми за децу и особе са инвалидитетом, излети и друго.


Отворена врата градских здања


Традиционално, отварају се и градска здања, историјске куће, легати и други простори који током године нису доступни за публику и где се приређују посебни програми који доприносе промоцији драгоценог наслеђа и указују на његов значај и потребу очувања. Међу њима су здање Народне скупштине Републике Србије, председника Републике Србије – Новог двора, Дворског комплекса, Владе Србије, Амбасаде Француске, Народне банке Србије, здања Града Београда – Старог двора, као и историјске куће – Дом Јеврема Грујића, Кућа породице Вељковић, Кућа краља Петра Првог Карађорђевића, Легат Милорада Павића, Легат Петра Лубарде, Легат композитора Јосипа Славенског.


Информације и ажуриран програм у електронској верзији на интернет страници града Београда и Туристичке организације Београда www.beograd.rs; www.tob.rs


За одређене програме потребно је извршити претходно пријављивање због ограниченог броја места или евиденције посетилаца или најава организованих група посетилаца, искључиво на бројеве телефона и на местима и у терминима који су наведени. Пријављивање почиње данас, поручују организатори, и позивају Београђане и госте главног града да у што већем броју посете „Дане европске баштине”.


Информације и пријаве: Туристичко информативни центар Туристичке организације Београда


Кнез Михаилова бр. 5 , 011/2635-622, 011/2635-343, сваким даном од 9 до 19 часова


Програм манифестације „Дани европске баштине“ прочитајте ОВДЕ.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 18 септембар 2015 22:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија