A+ A A-

Манифестација „Дани лудаје“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ludajaaaaaТрадиционална манифестација "Дани лудаје" одржава се као и сваке године одржава се другог викенда октобра месеца, односно од 8 – 11. октобра у Кикинди.


Дани лудаје је манифестација која се годинама уназад организује у Кикинди у част тикве, бундеве, мисираче, или лудаје.


Све је кренуло још у давној прошлости када су људи, да би описали колико је Кикинда равна, говорили: "Попнеш се на лудају и видиш Кекенду".

 

Постојала је изрека, а онда је група ентузијаста 1986. направила прве Дане лудаја. У почетку то је била локална светковина, која је крајем 90-тих прошлог века, постала битна средњоевропска свечаност. А на Данима лудаје Лале, и сада не само они, се надмећу чија је лудаја најдужа и најтежа.


Ова манифестација траје три дана, а све почиње у петак када се одржавају различита стручна предавања о узгоју тикава и концерти етно или класичне музике.


Субота је резервисана за централне свечаности. Већ у раним јутарњим сатима почиње такмичење угоститеља у хотелу "Нарвик" у спремању различитих јела од лудаје. Овде се показују сва куварска и конобарска умећа и маштовитост у припреми и аранжирању хладних и топлих, те сланих јела и посластица од "Банатске банане".


У току суботе организује се и такмичењу прављењу маски од бундеве, спортске игре као и маскенбал.


Недеља је последњи дан ове занимљиве манифестације у којој се додељују признања за најуспешније у текућим Данима лудаје и најављују нова дружења.


Манифестација „Дани лудаје“, ове године слави вредан јубилеј 30 година постојања.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 06 октобар 2015 21:13
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани