A+ A A-

Фестивал „Слободна зона“ од 5. до 10. новембра

Оцените овај чланак
(2 гласова)

frizonakonacnoБЕОГРАД - Једанаеста "Слободна зона" одржаће се од 5. до 10. новембра у осам биоскопа у Београду, Новом Саду и Нишу.


Фестивал ће бити свечано отворен 5. новембра у 20 сати у Центру Сава, пројекцијом документарног филма Ејми редитеља Асифа Кападије, портрет певачице и кантауторке Ејми Вајнхаус какву је мало ко знао. Фестивал ће свечано отворити Оља Бећковић.


Ове године се на програму Слободне Зоне налазе 25 ангажованих документарних и играних филмова, добитници награда на најпрестижнијим светским фестивалима. Један од миљеника публике и критике свакако је добитник Златног медведа на овогодишњем Берлиналу, играно-документарни филм Таxи Џафара Панахија. Ту је и велики фестивалски хит, филм Овнови исландског редитеља Гримура Хаконарсона. Духовита прича о два брата која не говоре међу собом већ четрдесет година. Оба су пасионирани и поносни узгајивачи оваца. Да ли ће епидемија која напада и њихове овце успети да их помири?


Женска програмска линија


Гошћа селекторка Слободне Зоне, новинарка и глумица Оља Бећковић, одлучила је да публици представи три филма. Поменути Таxи, као и филм Како прићи слону, узбудљиву филмску причу о слободној школи у Литл Фолсу где ученици сами креирају наставни програм. Оља ће уређивати и водити треће вече Ноћних разговора, у недељу 8. новембра посвећено сјајном документарном филму Глумица Роберта Грина. Њој ће се у холу Дворане Културног центра Београда придружити глумице Јелена Ђокић, Дара Џокић, Бранка Шелић и Милица Михајловић, које ће заједно покушати да одговоре на питања да ли је бити глумица само професија, шта је глумица без улоге и на које „улоге“ и улоге се не пристаје?


У оквиру Женске програмске линије публика у Београду, Новом Саду и Нишу ће, између осталог, имати прилику да види француског кандидата за Оскара 2016 – филм младе турске редитељке Дениз Гамзе Егрувен, Мустанг, изненађење програма 15 дана аутора фестивала у Кану, са пет невероватно талентованих младих глумица у главним улогама. Музички документарни филм Плес са Маријом, Ивана Герголета о плесном студију деведесетогодишње Марије Фукс, изузетне жене, која деценијама окупља играче без обзира на њихова телесна ограничења и слави терапеутску моћ музике. Амерички филм The Yes Men су револтирани, Лауре Никс и Клуб Пабла Лараина, прави су филмски драгуљи Слободне Зоне које не би требало пропустити.


Ноћни разговори


Фестивалску публику после пројекција филмова од 21х у холу Дворане Културног центра Београда и ове године поново очекују Ноћни разговори, чији је уредник, као и претходних година, Иван Миленковић. Увод у прво вече Ноћних разговора чини дебитантски филм младог холандског аутора Моргана Книбеа Они осећају да ватра гори. Аутор причу о избеглицама насуканим на обалама Европе и заробљеним на периферијама европских градова, прича из необичне перспективе човека који изгубио живот у олуји надомак обала Европе. Книбе је у исто време сценариста, редитељ, сниматељ и монтажер, а у свом дебитантском дугометражном документарном филму исцртава својеврсну картографију бекства чији смо директни сведоци последњих месеци. Гости Ноћних разговора биће др Јован Чекић филозоф, (Факултет за медије и комуникације) и уметничка група Шкарт.
Да ли породицу дефинише љубав или политика? Шта је „нормално“ и да ли су друштвене конвенције подложне променама? Како изгледа породица 21. века и ко би требало да је дефинише? На ова и друга питања, која отвара филм Гаyбy Бабy аустралијске редитељке Маје Њуел, покушаће да одговоре др Јелисавета Благојевић (филозофкиња), мр Марија Радоман (социолошкиња) и Тамара Скрозза (новинарка, Време).


Ноћни разговор под називом Авганистан: изневерена нада инспирисан је потресним документарним филмом Кажи пролећу да не долази ове године Саида Таџи Фарукија и Мајкла МекЕвоја, који су пратећи годину дана чету регуларне авганистанске војске, снимили дубоко хуман антиратни филм о безнађу и бесмислу рата. Гости Ивана Миленковића биће Александар Васовић (новинар, ратни репортер) и др Небојша Петровић (психолог, Филозофски факултет Београд).


Селекција Cross-Media


Гошће Слободне Зоне биће и Зора Бахман и Еви Бенчич, уметничка директорка и координаторка фестивала Тхис Хуман Wорлд из Беча. Оне ће публици представити свој фестивал и два изузетна филма. Исти као други, документарни филм Константина Вулфа који приказује свакодневницу одељења за психијатрију деце и омладине у једној клиници у близини Беча, као и Приватне револуције, документарни филм о четири младе Египћанке различитог порекла и друштвене припадности које своје битке и револуције бију и воде свакога дана.


Фестивал свечано затвара филм Yallah! Undergroung, који нам представља најутицајније и најпрогресивније музичаре активисте и уметника арапске андерграунд сцене. Уз филмове The Residents– Теорија опскурности и ЕЈМИ представља део сегмента програма посвећеног вези између музике, активизма и документарног филма.


Већ другу годину за редом ту је и селекција Cross-Media, у којој нам селекторка Биљана Туторов представља програм сачињен од интерактивних дела која експериментишу, проширују и разбијају традиционалне наративе. То је избор из најновије светске продукције интерактивних документараца – од којих је већина вишеструко награђивана у цросс-медиа категорији на филмским фестивалима као што су IDFA, SHSW, Трибека. Cross-Media отвара могућност да сами кренемо у истраживање предложених тема и практично учествујемо у стварању њиховог наратива. Сви радови ће публици бити доступни онлајн на сајту фестивала.
Публика ће током фестивала, као и претходних година, гласати за најбоље филмове. Њих ће на пролеће следеће године у оквиру турнеје фестивала моћи да виде и гледаоци широм Србије, а ауторке и ауторе најбољих филмских рецензија очекују и вредне награде.


Једанаесто издање фестивала Слободна зона подржали су: Министартсво за културу Републике Србије, Реконструкције Жеснки Фонд, Секретаријат за културу града Београда, Француски институт у Београду и Taff line.


Продаја карата за Свечано отварање у Сава Центру траје од 5. октобра. Карте се могу купити на благајни Сава Центра и на продајним местима Евентима по цени од 500 динара.


Карте за пројекције у Дворани Културног центра Београда и Дома омладине биће у продаји од петка 23. октобра по цени од 300 динара. За пројекције у Југословеснкој Кинотеци, карте ће се куповати на дан пројекције по цени од 300 динара.


За пројекције у биоскопу Арена цинеплекс у Новом Саду, продаја карата почиње од понедељка 26. октобра, карте за свечано отварање могу се купити по цени од 300 динара, а за остале пројекције по цени од 250 динара. За пројекције у Музеју савремене уметности Војводине продаја карата почиње од 5. новембра по цени од 150 динaра.


У Нишу карте за свечано отварање у биоскопу Вилин град продаваће се по цени од 300 динара већ од 23. октобра, а за пројекције у Нишком културном центру карте по цени од 150 дин биће у продаји од понедељка 26.октобра.

 

Извор: Кућа добрих вести/freezonbelgrade.org


Последњи пут измењено уторак, 03 новембар 2015 19:55
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани