Кућа Добрих Вести

Login

Девети Кустендорф - деколонизовање филма

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kustendorffiksnaДевети Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржаће се ове године од 22. до 27. јануара у Дрвенграду на Мокрој гори, а о новом издању ове јединствене манифестације, не само у нашој земљи и региону, која проноси добро име Србије у свету, говорили су данас у Београду Министар културе Иван Тасовац и оснивач и уметнички директор Фестивала Емир Кустурица.

 

 

 

У такмичарском делу до сада највећи број одабраних филмова младих редитеља из Србије

 

На конференцији за новинаре, одржаној у Министарству културе и информисања Републике Србије, наш прослављени редитељ је саопштио да ће у такмичарском програму учествовати 17 филмова младих аутора из целог света, одабраних међу више од 400 пристиглих пријава.

 

Кустурица је изразио задовољство што је међу њима до сада највећи број редитеља из Србије. Биће одржано и више мастерклас радионица за студенте филмских школа и младе редитеље на којима ће учествовати познати синеасти, са славним Жаком Одијаром (Jacques Audiard) на челу. Он је лане добио ,,Златну палму" у Кану за филм „Дипан” који ће имати прилике да виде и гости овогодишњег Кустендорфа у програму Савремене тенденције, а најављена је и ретроспектива Одијарових филмова, међу којима је и ,,Пророк". 

 

Сентиментално путовање у будућност

 

Кустендорф, како је рекао министар Тасовац, који ће ове године отворити и затворити Фестивал, представља сентиментално путовање у будућност. То је, према његовим речима, једино место где се млади сусрећу са својим идолима, а познати аутори кроз те сусрете могу да предвиде у ком правцу ће се развијати њихово стваралаштво, будућност филма и културе уопште.

 

Што се тиче основне идеје фестивала да представља младе филмске ствараоце и омогући им сусрет са прослављеним филмским ствараоцима, она се већ реализује и кроз гостовање младог јапанског аутора  који је на Кустендорфу награђен 2009. године за кратки фим, а сада нам долази са дугометражним дебијем и то награђеним у свету, предочио је Кустурица. Реч је о јапанском режисеру Коки Хасеиу, победнику Кустендорфа 2009. који је јесенас, за свој дебитантски филм “Бланка” добио две награде у Венецији. 

 

Од 400 пријава одабрано за такмичење 17 филмова из 11 земаља

 

За овогодишњи фестивал стигло је 400 пријава, а селекторка Дуња Кустурица одабрала је 17 – из Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, Србије и Шпаније.

 

Први пут међу њима је чак шесторо аутора из Србије, са српским или копродукционим остварењима. То су филмови "Град" Маше Шаровић, "Да је било по мом никад не бих отишао” Марка Грбе Сингха, "Двоје" Маше Нешковић, "Ружа ветрова" Косте Ристића, као и "Наши чувари" Игора Симића у француско-српској копродукцији, као и "Четири угла круга" Катарине Станковић (Немачка, Мексико, Србија).

 

Из региона се такмичи и "Пикник" хрватског аутора Јуре Павловића.

 

У такмичарској селекцији су и филмска остварења "Ако једном видиш Марију" Иване Анастасовске (Енглеска), "Артун" у режији Гудмундур Арнар Гудмундсона са Исланда, затим "Вартбург", мађарског аутора Давида Борбаша, "Еркинов повратак", Марије Гускове из Русије, затим "Здраво Маријо", Базил Халила у копродукцији Палестине, Француске и Немачке, "Намо (Непознати), Салах Салехи (Иран), "Ништа чудније", Педра Кољантеса из Шпаније, “Под сунцем", Тсјо Јанг /Кина, Аустралија/, "Пупчана врпца", Елиза Петкова /Немачка/ и "У самоодбрани", мексичког редитења Маријана Аријага.

 

Најбољима следују Златно, Сребрно и Бронзано јаје

 

Главне награде Кустендорфа, Златно, Сребрно и Бронзано јаје доделиће жири у саставу Мажида Абди, продуценткиња и ауторка документараца из Етиопије и Хозе Ибањез, филмски продуцент из Аргентине, док ће име трећег члана жирија бити познато у року од 24 сата, најавио је Кустурица.

 

На Кустендорфу ће већ по традицији бити додељена и награда за најбољу фотографију “Вилко Филач”, а одлуку ће донети Дијан Баратје, директорка фотографије из Француске и шведски директор фотографије мађарског порекла Иштван Борбаш.

 

Прослављени редитељи припремају мастерклас радионице за студенте и младе режисере

 

Осим одијаровог филма ,,Дипан" у програму Савремене тенденције биће приказана и остварења ,,Благо” румунског редитеља Корнелија Порумбоуја, такође награђеног лане у Кану (у програму Известан поглед), затим филм “Планине могу да оду" Ђије Жангкеа и ,,Прича над причама” Матеа Гаронеа, као и већ поменута “Бланка” Коки Хасеија.

 

Ови редитељи биће гости Кустендорфа и држаће радионице младим ауторима, учесницима такмичарског програма, што је основна идеја фестивала од оснивања, подсетио је Кустурица. Гости овогодишњег Кустендорфа биће и директорка Британског филмског института Аманда Невил, кански селектор Тјери Фремо, а најављена су и изненађења.

 

Деколонизовање филма - нови израз у филмској индустрији 

 

Редитељ је најавио и нови програм - Деколонизовање филма, како је рекао, по идеји Дуње Кустурице која сматра да треба деколонизовати наш укус, те у преплитању архаичног и модерног, нашу културу ставити у равноправан однос са другим културама у свету.

 

Та програмска целина представиће три документрца који доводе у питање доминантне наративе о односу израбљивача и израбљиваних у неоколонијалном контексту, као и о класним односима у западним друштвима: “О насиљу” Јорана Хуга Олсона, “Капетан Томас Санкара” Кристофа Купелина и “Немачка младост” Жана Габријела Периоа.

 

Кустендорф планира и награду која ће носити име Карла Баумгартнера

 

Посебан сегмент биће посвећен немачком продуценту Карлу Баумгартнеру, који је преминуо прошле године, а продукцијски је подржао Кустуричине филмове ,,Андерграунд" и ,,Црна мачка, бели мачор". Кустурица ће говорити о сарадњи са њим, а биће приказана и интегрална верзија “Андерграунда”, постављена изложба плаката Баумгартнерових филмова, а у плану је, како је предочио, да се уведе и награда која ће носити његово име. 

 

И ове године музика до зоре - ,,Филм је мртав. Живео филм!”

 

У музичком делу наступиће јерменска реге и ска атракција ,,Реинкарнејшен", молдавски трубач Адам Синга, као и српски рок састави ,,Партибрејкерс" и ,,Коља и Гробовласници".

 

На плакату 9. Кустендорфа је парафраза познате изреке ,,Филм је мртав. Живео филм!”, а на слици је и јато гусака, које су већ готово постале заштитни знак Кустуричиних филмова.

 

Кустурица: На Кустендорфу гајимо филм као у обданишту

 

Наш вишеструко награђивани редитељ, указујући на значај Кустендорфа, указује да на овом фестивалу ,,гаје филм као у обданишту". Он сматра да је филм вероватно највећа творевина 20. века, али да ће са доминацијом “видео игрица” у Холивуду и уз информатичку револуцију, са хиљадама клипова на јутјубу, класични филм вероватно завршити као опера. У данашњем општем метежу одлазак у биоскоп, као некада у Епидаурус по катарзу, бачен је у заборав, рекао је он, додајући да је ипак добар и други део слогана, јер иако се филм као медиј урушава, постоје нове форме у којима може да опстане и које ће развијати нови, млади аутори.

 

Кустурица је истакао да на Кустендорф долазе највећа светска имена и да је то сигурно и интерес ове државе. Овде се све мери динаром, али постоји и интерес државе важнији од буџета. Боље је за Србију ако дођу Џони Деп и друга у свету позната имена, него ако не дођу, приметио је он.

 

Он је изразио захвалност на подршци Кустендорфу Министарству културе Србије и министру Ивану Тасовцу, као и захвалност за материјалну помоћ компанијама Нафтна индустрија Србије и Гаспромњефт.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено уторак, 12 јануар 2016 13:06
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија