Кућа Добрих Вести

Login

Почиње фестивал Кустендорф

Оцените овај чланак
(6 гласова)

KustendorfffffffМЕЋАВНИК - У Дрвенграду на Мећавнику почиње данас осми међународни филмски и музички фестивал уз учешће великих имена светског и европског филма, па се очекује озбиљно надметање за награде – златно, сребрно и бронзано јаје.

 

Фестивал ће свечано отворити Министар за културу и информисање Иван Тасовац и оснивач фестивала, Емир Кустурица, уз спектакл инспирисан историјом филма. После званичног отварања, редитељу Андреју Кончаловском биће уручена „Награда за будуће филмове“, специјално признање фестивала.


Осми Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф од 21. до 26. јануара угостиће реномиране филмске ствараоце Андреја Кончаловског, Алфонса Куарона, Бертрана Таверниијеа, Никиту Михалкова, Ворика Торнтона, Адилкана Јержанова и Бахмана Гобадија. Међународни жири који ће од 17 филмова прогласити овогодишње добитнике Златног, Сребрног и Бронзаног јајета, чине директорка Британског филмског института Аманда Невил, мексичко-амерички филмски продуцент Алекса Гарсија и француска филмска продуценткиња Клоди Осар. Награду за најбољу фотографију „Вилко Филач“ ове године доделиће шведски сниматељ мађарског порекла Иштван Борбаш и Горан Воларевић, сниматељ слике из Београда. У оквиру програма „Савреме тенденције“, директор Канског фестивалаа Тјери Фремо представиће дигитално рестаурирано издање филма Шарла Ванела „У ноћи“.

 

Осми Кустендорф угостиће још једног филмског ствараоца, иранског редитеља Бахмана Гобадиа (Бахман Гобади). Гобади је аутор једне од прича из омнибуса „Разговори са боговима“ који ће бити приказан у петак, 23. јануара. „Разговори са боговима“ доноси девет прича о вери из визуре прослављених савремених аутора. Бахман Гобади ће после пројекције заједно са режисерима Вориком Торнтоном и Емиром Кустурицом, који су такође изнели свој поглед на религију у поменутом омнибусу, учестовати на радионици. Бахман Гобади аутор је првог дугометражног филма на курдском језику у историји Ирана „А Тиме фор Дрункен Хорсес“ који му је донео велики број међународних признања.

 

Играним филмом „Отворени кавез“ дебитује Синиша Галић, филмом „Хрчци“ Гилберто Гонзалес Пењила и Горан Станковић документарним филмом „У мраку“.

 

Међу гостима филмске смотре Кустендорф је Никита Михалков, а његов филм „Сунчаница“ премијерно приказан у Београду, најављен је за 25. јануар.

 

На програму је и омнибус кратких филмова „Разговори са боговима“ чији су аутори више светских редитеља међу којима је и Емир Кустурица.

 

Такмичи се 17 филмова

 

 У такмичарском делу програма биће приказано седамнаест филмова из Чешке, Словачке, Холандије, Исланда, Румуније, Израела, Хрватске, Немачке, Белгије, Француске, Мађарске, Египта, Русије САД и Србије.

О добитницима ће одлучивати чланови међунaродног жирија - председница Британског филмског института Аманда Невил, мексичко-амерички продуцент Алекс Гарсија и француска продуценткиња Клодил Осар.

 

У музичком делу фестивала наступиће румунски дванаесточлани оркестар Тараф де хајдукс, српска гитаристкиња која живи у Мемфису, Ана Поповић и молдавски трубач Адам Стинга у пратњи биг бенда РТС.

 

Фестивал Кустендорф одржаће се од 21. до 26. јануара на Мокрој Гори, у организацији „Раста интернешнал" и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО.

 

Кустендорф, чији је оснивач и уметнички директор редитељ светског гласа Емир Кустурица, некомерцијалног је карактера и одржава се сваке године у јануару ради повезивања познатих филмских стваралаца и добитника највећих светских признања са студентима академија филмске уметности.

 

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувену атмосферу ноћног живота Кустендорфа. У оквиру овог програма наступаће: румунски дванаесточлани оркестар Тараф де хајдукс, српска блуз гитаристкиња која живи и ствара у Мемфису Ана Поповић, руска виолинисткиња Аљона Бајева, српски рок састав Партибрејкерс и молдавски трубач Адам Стинга у пратњи НС Биг Бенда.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 21 јануар 2015 20:10
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија