Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал филмске комедије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

comediБЕОГРАД - Међународни фестивал филмске комедије –  Comedy Fest, чији је идејни творац Гордана Грубјешић, периоду од 25. до 29. маја ове године биће одржан први, а оснивачи и извршни продуценти су Superstar Culture и FAME Solutions.

 

Вођени идејом да комедију треба схватити озбиљно, програмски директор Драган Јеличић и селектор Димитрије Војнов, осмислили су за прво издање фестивала девет програмских целина, у склопу којих ће бити приказано 15 премијерних наслова и 35 реприза,  најавили су организатори.

 

О мотивима за организацију првог Comedy Festа, програмски директор Драган Јеличић изјавио је следеће: ‘Комедија је одувек била мимо фестивалских интересовања јер су је жанровски чистунци доживљавали сувише блиском мејнстриму, док су је, с друге стране, озбиљни ‘уметности окренути’ фестивали сматрали забавом за масе. На Comedy festu је да ту неправду исправи’.

 Rewritemoofe

Први Comedy Fest трајаће пет дана и дешаваће се у пет градова и девет биоскопа. Укупно 50 филмова биће приказано кроз премијерни и репризни програм, али и кроз посебно осмишљене селекције – црне комедије, фудбалске комедије, италијанске секси комедије, комедије из региона, крими комедије, студентске и кратке комедије, те селекцију романтичних комедија. Комплетан програм као и списак премијера ће бити објављени ускоро.

 4thmanaut

Ове године девет биоскопа биће домаћини филмовима који ће нас насмејати. Међу њима су Cineplexx у Ушћу, Крагујевцу и Подгорици; затим Рода, Тuckwood, Кинотека, Арт биоскоп Коларац, Арена у Новом Саду и Cadmus у Будви.

 

Екстра доза смеха

 

На првом Међународном фестивалу комедије ће бити додељена и награда за животно дело једном од великана наше филмске комедије. Поред тога, премијерни програм фестивала биће у конкуренцији за награде које ће додељивати сама публика, а за филмске професионалце биће осмишљен индустри део, те округли столови и радионице на којима ће учествовати значајни гости из региона и иностранства.

 festo00898

 

“Као да је заборављено да је комедија не само један од најрадије гледаних већ и један од најплоднијих жанрова у историји кинематографије, а комедија као жанр представља и једну од обавезних фигура у раду готово свих наших најзначајнијих филмских аутора”,  рекао је селектор фестивала Димитрије Војнов.

 

С обзиром да ниједан фестивал не може проћи без пратећег програма, оснивачи су се постарали и за екстра дозу смеха. Тако ће сви заинтересовани бити у прилици да посете неки од наступа познатих домаћих стенд-ап комичара који ће изводити своје рутине широм Београда.

 

Први Међународни фестивал комедије – Comedy Fest су подржали Филмски Центар Србије, Факултет драмских уметности, Академија уметности, Италијански културни центар и Институт Сервантес.

 

 

Ово ће уједно бити први пут да на једном фестивалу учествују сви филмски дистрибутери из Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 10 мај 2016 21:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија