A+ A A-

У Ужицу обележена годишњица рођења Николе Тесле

Оцените овај чланак
(2 гласова)

TESLA111111УЖИЦЕ - На Градској плажи у Ужицу, у предворју Хидроцентрале “Под градом”, изграђене прве године XX века по Теслиним принципима неизменичне струје, поводом 160. годишњице рођења Николе Тесле и Дана науке у Србији, одржан је мултимедијални програм “Тесла на Ђетињи”.

 

Кроз документарне филмске записе, инсерт из филма “Тајна Николе Тесле”, обраћања уважених познаваоца дела великог научника и музичке нумере, неколико стотина Ужичана имало је прилику да прошири знања о Тесли и његовим изумима и осети се поносним што живи у граду у коме је изграђена хидроцентрала по Теслимим принципима, прва после оне на Нијагариним водопадима. Изградња Хидроцентрале “Под градом” почела је 3. маја 1899, када је краљ Александар Обреновић положио камен темељац, а са радом је почела на Илиндан, 2. августа 1900. године.

TESLA33333

 

За њену изградњу изузетне заслуге има Ђорђе Станојевић, професор Високе школе из Београда, који је убедио локалне индустријалце да снагу воде реке Ђетиње претворе у електричну енергију, за рад машина у ткачници али и за осветљење главне улице у Ужицу.


На нераскидиве везе Ужица са Николом Теслом подсетио је Немања Нешић, заменик градоначелника:


„Ова хидроцентрала је сведок, а свуда око нас су многи други знаци бесмртности Николе Тесле. Хидроцентрала “Под градом” има историјски, научни, културни И туристички значај, она је наша нераскивида веза са Теслом, чија спомен-биста краси овај простор од 2008. године“.

TESLAKDV
Проф. др Даница Грујичић, неурохирург у Клиничком центру Србије, подсетила је да се достигнућа у науци и медицини, као што су магнетна резонанца, скенер, линеарни акцелератор, гама-нож, могу повезати са Теслиним открићима. Они су, заправо, настали као резултат Теслиних истраживања, патената и иновација којих је и даље више него што их свет зна.


„Тесла је био визионар, предвидео је појаву новог света где ће дела ума и науке служити заједници а не појединцу за стицање богатства“, поручила је професорка Грујичић.


Присутнима се обратио и електроинжењер Владета Марјановић, Ужичанин који своју радну и научну каријеру гради у Силицијумској долини у САД:


„Тесла је био човек изнад свог времена, он је симбол науке и будућности, нове генерације тек ће схватити Теслу. Само је једном био у Србији, али се увек представљао Србином и грађанином света“.


У уметничком делу програма учествовали су музичари Марија Лазић и Младен Пецовић, млада рецитаторка Лена Благојевић, ученици Музичке школе из Ужица и Хор Златиборска вила.

TESLA22222222222


Мултимедијални програм “Тесла на Ђетињи” организовали су Удружење “Српски кривак”, Удружење Ужичана у Београду, уз подршку Града Ужица и више локалних предузећа.


Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено уторак, 12 јул 2016 13:36
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани