Кућа Добрих Вести

Login

Прослава Хануке први пут на улицама Београда

Оцените овај чланак
(2 гласова)

hnauksa4545БЕОГРАД – Сутра, након заласка Сунца, почиње осмодневна прослава Хануке, једног од најрадоснијих јеврејских празника.


Јевреји широм света обележавају празник светлости и слободе у знак сећања на победоносни устанак из 164. године пре нове ере, када су након трогодишњих борби против снага хеленистичког вође Антиоха IV успели да поврате и поново освештају јерусалимски Храм.


Јеврејски центар "Хабад Србија" организоваће у понедељак, 26. децембра, трећег дана Хануке, прославу тог празника у улици Кнеза Милоша 61, испред зграде самог центра, са почетком у 18.30 часова.


На тај начин по први пут у Србији и Београду, Ханука ће бити прослављена као и у свим великимградовима света, у једној од централних градских улица.


Том приликом биће запаљене три свеће на осмокраком свећњаку Ханукији или Менори, што је један од обичаја који подсећа на чудо које се догодило, када је по уласку вође устанка ЈудеМакабејца у Храм, уље за свеће којег је било за само један дан, потрајало читавих осам. У знаксећања, Јевреји сваког дана Хануке пале по једну свећа од укупно осам на Ханукији.


"Желимо да са нашим суграђанима прославимо празник који има велику вредност у срцима Јевреја. Усвим великим градовима широм света, Јевреји са својим породицама и пријатељима обележавају Хануку на трговима и улицама. На овај начин се међусобно упознајемо и постајемо ближи, те позивам грађане Београда да нам се придруже", казао је рабин "Хабад Центра " Јехошуа Каминецки.


Прослави Хануке присуствоваће представници Амбасаде Израела у Београду, Јеврејске општине Београд и бројни гости. Радосну атмосферу подгрејаће трубачки оркестар Бошка Крџавца, који ће извести традиционалне јеврејске песме као што су Маоз Тзур или Ханерот халалу у специфичном аранжману, а након паљења свећа, прослава се наставља коктелом у "Хабад Центру", где ће бити послужена храна која се традиционално служи за Хануку.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 23 децембар 2016 20:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија