Кућа Добрих Вести

Login

Сећате ли се новогодишњих честитки

Оцените овај чланак
(1 Глас)

santaklaus343434БЕОГРАД - Када сте последњи пут сели и некоме написали честитку за Нову годину? Када сте последњи пут исту добили од неке драге особе? Ужурбан начин живота, савремена технологија, унапред осмишљене поруке лагано терајувновогодишње честитке у заборав.


Новогодишње честитке представљају начин исказивања лепих жеља у предстојећој години. Мотиви на честиткама могу бити разни, од Деда Мраза, преко окићене јелке, снега, ираваса, па до прасића што симболизује богату трпезу. Текст је био кратак и јасан, а често се користи и данас: „Срећни новогодишњи и божићни празници“. Да ли сте се икад запитали ко је направио прву новогодишњу честитку?


Иако су се још у античком Египту жеље преносиле у свицима од папируса, прва штампана честитка настала је у првој половини 19. века, тачније 1843. године у Лондону. Израду најлепше новогодишње хартије наручио је Хенри Кол, директор Музеја „Викторија и Алберт“. Честитку је насликао Џон Калтон Хорсли, а на њој су биле приказане три генерације једне породице како у радости наздрављају примаоцу честитке, док су са стране социјални мотиви помоћи сиромашнима. Тираж честитке био је око 1.000 комада, а данас је сачувано само 12. Самој краљици Викторији се идеја јако свидела и наложила је да се направи још сличних илустрација.

 

Уницеф честитке


У свету модерне технологије, Уницефове честитке успеле су да се изборе за своје место. У време новогодишњих празника на улицама могу се видети њихове честитке, а оне су настале захваљујући седмогодишњој Чехословакињи. Наима Јитка Самкова направила је честитку захвалности, јер је Уницеф обезбедио млеко и лекове за децу у њеном селу, које је настрадало разарањима у Другом светском рату. С обзиром на то да није имала папир, на стаклу је насликала децу како се играју, а њена учитељица је то послала канцеларији организације у Прагу, а они су проследили Њујорку. Прве честитке штампане су 1949. године, како би се прикупила средства за сиромашну децу широм света.


Дугу владавину Јосипа Броза Тита обележиле су и новогодишње честитке које је примао од људи широм света. Слали су му их најутицајнији људи, али и сасвим обични грађани, а свако ко би послао честитку добијао је захвалницу као одговор. Музеј историје Југославије сачувао је збирку ових лепих жеља од заборава. У тој збирци налазе се честитке попут оних из Беле куће, Фидела Кастра, Џимија Картера, Нехруа, разних царских и краљевских породица и слично.

Даровати је - најлепши осећај


Посебно место заузимају оригинални рукописи које је Тито слао Стаљину, Черчилу и Рузвелту, када им је честитао предстојећу 1945. годину, са жељом да ће то бити година коначне победе Уједињених нација над фашистичким непријатељем. У музеју је такође изложена честитка која је била објављена у дневним новинама и која је представљала начин да се захвали свим својим пошиљаоцима: „Замољен од уредништва ‘Порочила’ да нешто кажем за његове читаоце, ја упућујем овим путем њима и читавом народу Словеније моје срдачне поздраве и честитке поводом Нове године 1954. са најбољим жељама за свестрани процват и срећу у наредној години“.

 

Даривати новогодишњу честитку је најлепши осећај, јер тако показујете да сте се потрудили да драгу особу обрадујете. Нађите мало слободног времена, седите и направите своју честитку. Верујте, ту особу ћете јако обрадовати.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПорталМлади


Последњи пут измењено среда, 28 децембар 2016 19:29
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија