Кућа Добрих Вести

Login

Балкански џез заводи Европу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

blazinБЕОГРАД - Џез састав „Blazin’ Quartet” објавио је трећи студијски албум балканског џеза назван „„La mer, la pierre, la terre, l'oiseau” (Море, камен, земља, птица) у издању музичке куће „Coolabel”.

 


Београдска публика биће у прилици да премијерно чује нове нумере 7. априла од 21 час у београдском „Миксер Хаусу”.


„Blazin’ Quartet” је створио аутентичну мешавину балканског мелоса, модерног џеза и електронске музике.


Квартет чине Сарајлија и Парижанин Срђан Ивановић (бубњеви), Кристоф Панзани из Француске (саксофон, кларинет), Грк Андреас Полизогопулос (труба) и Бугарин Михаил Иванов (контрабас), који стварају на релацији Париз-Београд-Амстердам. Као гост на овом албуму појављује се и познати италијански гитариста Федерико Касагранде.


„Можда би завршетак неког вица био другачији, али кад спојите Грка, Бугарина, Француза и Босанца добијате џез квартет, који воли да експериментише са звуцима и да креира свој музички свет. Још специфичније, свет балканског џеза”, објашњава Срђан Ивановић, фронтмен састава „Blazin’ Quartet” и додаје да је лепота музичког језика у томе што лако комуницирају са публиком са различитих простора: „Крчећи пут до препознатљивости свирали смо на различитим фестивалима по Европи, али смо схватили да у Паризу исто разумеју балкански фолклор као и у Београду, Загребу или Сарајеву.”

 

„Blazin’ Quartet” је 2008. победио на највећем џез такмичењу у Холандији „Дутцх Јазз Цомпетитион” а исте године је добио признање „„Holland Casino Jazz&Pop Award”.


О њему су извештавали бројни светски медији међу којима је и престижни амерички магазин „Downbeat".


„Досетљиве постмодерне лудорије младог „„Blazin’ Quartet-а” вредне су помена. Предвођени гипком руком бубњара Ивановића они изврћу конвенције, што се и може очекивати од бенда чији се један од албума зове ’Jalkan Bazz’, пише у извештају Џосефа Вударда, музичара и колумнисте различитих магазина међу којима су и „Rolling Stone” и „Downbeat”.


„Београд се последњих година учврстио као престоница џеза о чему сведоче широка понуда за љубитеље ове врсте музике, као и велики број посетилаца на фестивалима, концертима и свиркама. Некада смо и ми били део те концертне публике, а како смо у овај албум утиснули многе делове наших живота, тако су се на њему нашли и снажан дух Балкана и залеђе београдских музичара”, истиче Срђан Ивановић, бубњар „Blazin’ Quartet”.
„Blazin’ Quartet” је објавио албуме „ Finding a Way”” и „ Jalkan Bazz”,”, док ће се њихов албум „ La mer, la pierre, la terre, l'oiseau” ускоро наћи у продаји. Састав је, између осталог, свирао у Бразилу, Кини, Грчкој, Француској и на Тајланду, а сарађивао је са бројним светски признатим музичатима међу којима су Рамбо Амадеус и Тимоти Роберт. Сва четири члана бенда су школована на престижним европским музичким конзерваторијумима, а појединачно су носиоци бројних музичких признања.


Турнеја по Србији


„ Blazin’ Quartet” ће, почетком априла, имати мини-турнеју по Србији.
У Културном центру Панчева наступили су 3. априла. Јуче су свирали у новосадском мултимедијалном простору „„Firchie Think Tank Studio” а 5. априла у суботичком „Клин Хаусу”. Крагујевчани ће имати прилику да их чују 6. априла у СКЦ-у, а Београђани 7. априла у „Миксер Хаусу”.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 04 април 2017 22:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија