Кућа Добрих Вести

Login

Обележавање Светског дана Рома

Оцените овај чланак
(1 Глас)

romisiskri54545БЕОГРАД - Поводом 8. aприла - Међународног дана Рома - Ромски центар за жене и децу „Даје“, у сарадњи са Комисијом за родну равноправност председника ГО Звездара, организоваће данас трибину  у 15 часова у Општини Звездара.

 

После пројекције филма „Пасарела“, колумбијске редитељке Патриције Аризе, који говори о видовима насиља над женама уследиће анализа и дискусија на тему дискриминације и борбе за равноправност жена, са посебним нагласком на Ромкиње.


Филм траје 40 минута, а верујемо да ће нам и за разговор и закључке бити довољно још толико времена.


У филму наступају професионалне глумице заједно са Ромкињама које први пут стају на сцену. „Пасарела“ је одбрана различитости, тела, величине, година, традиције, гласова, избора, сећања, визија и начина размишљања жена...


Ромски центар „Даје“ окупиће Ромкиње из насеља Велики Мокри Луг, Мали Мокри Луг, Орловско насеље и Босутска, а у сарадњи са звездарским школама учествоваће и ученици и ученице, као и стручњакиње и стручњаци који се баве насиљем над женама.


Овај догађај је веома значајан сусрет којим Ромкиње добијају подршку и подстрек за равноправно учешће у друштвеним токовима.

 

У овом случају повод је 8. април, важан датум, али треба нагласити да је сваки дан у години важан за достизање равноправности и једнаких могућности за жене у свим областима живота. Ромкиње су двоструко дискриминисане: најпре као жене, а онда и као Ромкиње.

 

Ниједна земља не може да се развија, ни привредно ни духовно ако у њој постоји насиље над женама.

 

Ромски женски центар „Даје“ и Комисија за родну равноправност председника ГО Звездара позивају вас да дођете на трибину.

 

Ромски активизам - јуче, данас, сутра

 

Поводом 8. aприла - Међународног дана Рома, Национални савет ромске националне мањине и Градска Општина Звездара, организују Јавно слушање - “Ромски активизам- јуче, данас, сутра ”, које ће се одржати у сали скупштине Општине Звездара, Булевар краља Александра 77, у суботу, 8. априла 2017., са почетком у 12 часова.

 

Домаћин скупа биће председник ГО Звездара Милош Игњатовић, а теме су: историја светског организовања Рома, женски активизам, модели и примери добре праксе интеграције Рома у јавним институцијама, култура и културни идентитет Рома, политичка партиципација и Роми данас...

 

Дан Рома обележава се у част првог Светског конгреса Рома, који је одржан 8. априла 1971. у Лондону. Од тада се овај дан традиционално прославља широм света.

 

За наше суграђане Роме и Ромкиње веома је важно подсетити се и сумирати оно што се током године ради како би свакодневни живот и инклузија Рома и Ромкиња била потпуна, искрена и општеприхваћена, као и да сви грађани и грађанке, без обзира на националну припадност, боју коже, пол, старосну доб... имају једнаке могућности за живот, рад, лични развој...

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 06 април 2017 21:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија