A+ A A-

Равно Село Филм Фестивал

Оцените овај чланак
(1 Глас)

rasadududnovicБЕОГРАД - Под слоганом „Селом круже филмске приче“ од 24. до 26. јуна биће одржан Равно Село Филм Фестивал у овом малом месту надомак Врбаса.


Идеја покретача Равно Село Филм Фестивала је да се помогне обнова сеоског Дома културе који је изгорео прошле године, али и да се младима из овог краја приближе филмска уметност и филмски ствараоци.


Како је Лазар Ристовски рекао на конференцији за новинаре којом је најављен фестивал, прошле године је одржао премијеру филма „Дневник машиновође“ иза изгорелог Дома културе како би скренуо пажњу јавности на овај проблем и покушао да нађе спонзоре и донаторе који би обновили дом који је одувек био главно место окупљања Равноселаца.


„Обишао сам много светских фестивала и могу да кажем да је ноћ уочи те премијере подсећала на Кански фестивал. Преко хиљаду људи је дошло на летњу импровизовану сцену и све је говорило у прилог томе да је Равном Селу потребна једна слична манифестација“, истакао је Ристовски, додајући да је овај фестивал посвећен младима и да у целој овој општини постоји велики број талентованих људи који заслужују простор и шансу да искажу свој таленат.


Филмови дебитаната из региона


Директорка фестивала Нада Савић рекла је да ће током тродневног фестивала бити приказани филмови из региона чији су редитељи дебитанти.


„Да бисмо ову причу проширили на светски ниво, одлучили смо да главни програм у коме је пет филмова буде из земаља региона. Ови филмови ће бити приказивани у вечерњим часовима, док ће током фестивала постојати и дневне пројекције у основној школи, где ће се приказивати студентски филмови“, најавила је Нада Савић додајући да ће током тродневног фестивала бити организоване и „филмске лекције“, предавања за младе људе из Равног Села и околине који желе да се баве филмом.


У оквиру главног филмског програма биће приказани филмови „Игла испод прага“ (Црна Гора), „Наша свакодневна прича“ (Босна и Херцеговина), „Добра жена“ (Мирјана Карановић), „Трамполин“ (Хрватска) и „Ослобођење Скопља“ (Македонија).


Уметнички директор и селектор фестивала Петар Ристовски нагласио је да су филмови бирани по естетици и друштвеном ангажовању. „Бирали смо филмове који ће после пројекције замислити људе“, рекао је Ристовски.


Организатори фестивала су истакли да ове године фестивал нема такмичарски карактер и да ће сви филмови из главног програма бити награђени.


Зарија Лазовић, председник месне заједнице Равно Село, рекао је на конференцији да је ово насеље много изгубило после пожара у Дому културе и да тренутно не постоји алтернатива где би се млади окупљали и радили на свом културном усавршавању и да се нада скорој обнови коју је иницирао фестивал.


Хумани почетак


„Ја бих овај фестивал окарактерисао као један хумани почетак јер има један хумани и искрен смисао, а следеће године, ако се дом подигне, мислим да ће то бити једна значајна културна и туристичка манифестација која ће наше село сигурно ставити на мапу Војводине, Србије, па и региона“, додао је Лазовић.


Председник општине Врбас, Милан Глушац истакао је да постоји добра воља локалне самоуправе да се дом обнови уз подршку покрајинских и републичких власти и да се нада да ће то бити реализовано до следеће године.


Архитекта Раша Динуловић истакао је да је са колегама са Факултета техничких наука из Новог Сада урадио студију обнове дома трудећи се да у амбијенталном и естетском смислу задржи карактер куће каква је некада била. „Сматрали смо да је то допринос који можемо да урадимо сами без финансија и без обавеза које некоме другоме намећемо“, нагласивши да је могуће да се за годину дана дође до простора у коме се може радити.


Гост – Оливера Катарина


Организатори су за свечано отварање у суботу, 24. јуна од 20.30 најавили богат програм у оквиру кога ће наступити Оливера Катарина са песмом „Ђелем, ђелем“ из филма „Скупљачи перја“ уз пратњу тамбураша из Дероња, затим ће Тања Бањанин извести нумеру „Циганска магија“ из филма Столета Попова, Гарави сокак ће певати песму „Танго Аргентино“ из истоименог филма Горана Паскаљевића, Лазар Ристовски ће отпевати „Месечину“ из филма „Подземље“ Емира Кустурице, а на крају ће сви заједно отпевати нумеру „Пукни зоро“ из филма „Монтевидео, Бог те видео“.


Фестивал су подржали Покрајински секретаријат за културу Војводине, Месна заједница Равног Села, Министарство културе и информисања Републике Србије, Факултет драмских уметности из Београда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 17 јун 2017 15:24
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани