A+ A A-

„Београд светлости 2017“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

svetlostetttttБЕОГРАД – Манифестација „Београд светлости“ са темом „Илузије“ биће одржана од 4. до 10. септембра у Културном центру Град.


Изложбом радова два истакнута уметника, Фолрада Кучера и Предрага Царановића, под називом “ИЛУЗИЈЕ” биће отворена овогодишња недеља посвећена култури светла - Београд светлости 2017. Немачки уметник Фолрад Кучер, препознатљив по необичном уметничком сензибилтету и радовима у којима је понајвљајући субјект узајамна релација слика и имагинације, представиће се радом “Shining Role Models".

 

Српски уметник Предраг Царановић, мајстор илузије, светла и таме, изложиће скулптуру “Мртва природа”, осмишјену за ову изложбу.


Са креативне и уједно, едукативне и научне стране “Светлуцање”, програм посвећен деци и младима, ове године ће се специјално бавити експриментима са визуленим ефектима и пројекцијама, истраживањем феномена перзистенције вида и оптичких илузија.
Поводом предстојећег проглашења Међународног дана светлости који је усвојио УНЕСКО, ове године посебан фокус Београда светлости је оснивање организационог језгра Националног комитета Србије за обележавање Међународног Дана Светлости.
Београд светлости постоји од 2008. године као јединствени догађај посвећен развоју и ширењу културе светлости.


Организовањем изложби и уметничких интервенција у урбаним просторима, едукативних радионица, стручних предавања и програма намењених како професионалцима, тако деци и младима, Београд светлости развија аутентичне креативне и експерименталне праксе и подстиче успостављање платформе за отворене дебате на тему осветљења и светлости и уметничког израза.


Главни циљ Београда светлости је развој мултидисциплинарне платформе у Београду и Србији за промоцију културе светлости која охрабрује дискусију, међународну сарадњу, интеграцију и интердисциплинарну размену искуства и знања у доменима научних истраживања, савремених визуелних уметности, архитектуре и дизајна.


У универзуму у коме је највећи део материје и енергије и даље мистичан и невиљив - испреплетано, поетски, симболички, религијски, филозофски, културолоски, уметнички, егзактно, физички, оптички, дигитално, виртуално - СВЕТЛОСТ интерпретирамо на безброј начина како би разумели илузорну природу или реалност која се крије иза појавности нашега света.


ПРОГРАМ:


Београд светлости 2017 – изложба “Илузије”


4 септембар у 20 часова, Велика галерија Културног центра ГРАД
Изложба траје до 10. септембра


Међународни Дан светлости у Србији – оснивање Националног комитета


6 септембар у 17 часова , Велика галерија Културног центра ГРАД


Београд светлости 2017 – „Светлуцање”


10 септембар У 15 часова, Културни центар ГРАД


Београд светлости се реализује уз подршку Миинистарства културе и информисања Републике Србије, Секретаријата за културу града Београда, Културног Фронта, Форум Љубљана, Друштва симултаних и конференцијских преводилаца Србије.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 28 август 2017 14:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани