Кућа Добрих Вести

Login

Наташа Јанић се вратила у Србију

Оцените овај чланак
(0 гласова)

Nisovic-Divac-Janic-Perunicic-uvodnaБЕОГРАД - Наташа Јанић, 30-годишња кајакашица, која је веслајући за Мађарску освојила шест златних олимпијских медаља, такмичиће се под заставом Србије у наредном олимпијском циклусу. На конферецији за медије у београдском хотелу „Зира“ Наташа Јанић, кћерка прослављеног кајакаша Милана који је преминуо 2003. овако је образложила одлуку повратак из Мађарске у Србију:

- Одлука није дошла изненада, већ поодавно сам намеравала да се вратим, али су се тек сада стекли услови. Људи који данас воде спорт у Србији знају шта је потребно за врхунске резултате и мислим да систем спорта који данас постоји омогућава бављење спортом на највишем нивоу. Имам резултате и на основу њих сигурна сам да ћу добити све што је неопходно да наставим континуитет успеха. Надам се да ћу помоћи да се увећа биланс трофеја, олимпијских, светских и европских, српског спорта.

Бројним представницима медија обратили су се и председник ОКС Владе Дивац, државни секретар за спорт Предраг Перуничић и председник Кајакашког савеза Србије Мирко Нишовић.

divac-janjic

Председник ОКС Владе Дивац изразио је велико задовољсто и захвалио се Наташи Јанић што је донела оваку одлуку:

- Наташа је била симбол врхунског спортисте који је напустио земљу јер овде није имао адекватне услове за рад. Волео бих да њен повратак буде и најбоља потврда да се врхунски спортиста односно вхунски резултат у Србији данас цени и правилно вреднује, што подразумева и обезбеђивање свих неопходних услова. Наташа ће као освајач две олимпијске медаље у Лондону, бити у првој групи олимпијске категоризације и имаће све услове које имају и остали
спортисти у тој категорији.

Државни секретар Предраг Перуничић истакао је:

- Драго ми је да се наш систем спорта, у који Минстарство омладине и спорта Србије улаже доста средстава и много квалитетног стручног рада, почиње да привалачи и такве асове какава је Наташа Јанић. То је одлика озбиљних, развијених држава. Наташин повратак је и добар подстрек за младе људе и знак да наш спорт има перспективу.

Председник Кајакашког савеза Србије Мирко Нишовић нагласио је да је Наташин повратак веома важан за кајакашки спорт у Србији, који је у последњем олимпијском циклусу већ направио велики напредак:

- За разлику од Пекинга где нисмо имали представника, на ОИ у Лондону смо имали максималних 12 такмичара, који су остварили запажене резултате. Сигуран сам да ће долазак Наташе Јанић бити подстрек свим нашим такмичарима, а не треба заборавити да њено огромно искуство може да помогне младим такмичаркама које ће од ње моћи много да науче.

 

Наташа Јанић је рођена 1982. у Бачкој Паланци. У Сиднеју 2000. је освојила четврто место у олимпијској регати и потом се, 2001. преселила у Мађарску и почела да весла за Сегдини а нешто касније је узела и мађарско држављанство. У Атини, Пекингу и Лондону освојила укупно шест олимпијских медаља: два злата у Атини и једно у Пекингу, два сребра (у Пекингу и Лодндону) и једну бронзу (у Лондону).

natasa-janic

Са шампионата света има укупно 18 златних медаља и четири сребрне. Остаће упамћено њено учеше на СП 2005. у Загребу када је са Каталин Ковач освојила три златне медаље, а исте гдине у Познању на Првенству Европе се окитила са шест златних трофеја. Освојила је 17 златних и четири сребрне европске медаље.Ове године на ЕШ у Загребу освојила је два злата.

И њена браћа Стјепан и Мића су били успешни кајакаши. Удата је за Бугарина Андријана Душева који има олимпијску бронзу а сада је тренер, и имају кћер Милану.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 04 октобар 2012 16:08
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија