A+ A A-

Бисери Шпаније - 15 градова са печатом УНЕСКА

Оцените овај чланак
(4 гласова)

MeridaaaaaaaБЕОГРАД - Изложба фотографија „Шпански градови на листи светске културне баштине. 15 бисера Шпаније“ биће свечано отворена 4. децембра у 19 часова у галерији Института Сервантес у Београду, а ми вам овом приликом откривамо због чега баш ових петнаест градова важе за шпанско благо од непроцењиве вредности!

 

Изложбу „Шпански градови на листи светске културне баштине. 15 бисера Шпаније“ у понедељак, 4. децембра у 19 часова свечано ће отворити Исабел Амбросио Палос, градоначелница Кордобе и председница Групе шпанских градова на листи светске културне баштине, најавио је Институт Сервантес.

 

 

Пре отварања изложбе, са почетком у 17:30 часова у Свечаној сали Института Сервантес уз пројекцију филма „Градови које волимо“ представиће се Група шпанских градова на листи светске културне баштине која стоји иза изложбе. Уз Амбросио Палос, посетиоцима ће се обратити и амбасадор Шпаније у Београду Мигел Фуертес Суарес, као и директор Института Сервантес Енрике Камаћо Гарсија.

 

Овом поставком Група шпанских градова на листи светске културне баштине настоји да поведе посетиоце на путовање кроз можда мање позната, али свакако места која плене својом лепотом, историјском и културном баштином. Замишљена као уточиште за мудре умове, место на којем се остварују њихови снови, Алкала де Енарес универзитетски је град који чува родну кућу Мигела де Сервантеса.

                                                     

                              Baesaaaaaaa

 

Та кућа уједно је и одличан пример кастиљанских кућа из XVI века које старом граду дају посебан, неодољив вео историје испреплетан са интимним причама њихових становника. Авила пак важи за једну од типичних средњевековних варошица чије су зидине најбоље очуване у целој Европи! Мистичан и борбен, овај град познат је и по малим црквама расутим изван зидина старог града.

 

Лепа и пријатна Баеса

 

Лепа и пријатна, Баеса подсећа на разгледницу послату из доба шпанске ренесансе, са углађеним улицама, шармантним црквеним али и стамбеним здањима. Средњевековни тргови и ренесансне палате заштитни су знак и Касареса, града који би посебно требало откривати током ноћи, због раскошног осветљења које потцртава његову лепоту.

 

 

Јединствена џамија од хиљаду стубова, римски мост, јеврејска четврт и замак хришћанских монарха довољно говоре о узбудљивој прошлости и историјском богатству Кордобе. Овај магични град крије бројне приче иза решетака које штите прозоре кућа, али и у баштама по чијој је живописности Кордоба чувена широм света.

 

У несвакидашњим „висећим“ кућама по којима је позната, Куенка елегантно стапа историју и авангарду, природне пејзаже и градске четврти, стварност и легенде. Ибица данас са поносом истиче своју тврђаву над Средоземним морем која носи трагове Феничана, Римљана, Арапа и Хришћана, а Унеско је ово медитеранско парче копна које су сви желели да присвоје издвојио како због културног значаја, тако и због очуваног биодиверзитета. Можда и најбоља наследница сјаја римске империје, Мерида успешно чува емблематичне грађевине као што су Римско позориште и Амфитеатар.

 

                                alkaladeanaeres

 

Римски аквадукт у Сеговији

 

Саламанка је позната по свом универзитету основаном 1245. године, који важи за један од најстаријих на свету. Уз величанствени главни трг и стари град, Саламанка се с правом налази у Унесковом каталогу. Смештен на Канарским острвима, Сан Кристобал де ла Лагуна град је који осваја својом лепотом и савршеном геометријом, због чега је послужио као извор инспирације за развој урбанизма у Хиспанској Америци. Бисер од камена на рубу Европе, Сантјаго де Компостела последња је станица на путу хиљада ходочасника који сваке године иду Путем за Сантјаго. Импозантна катедрала која краси овај стари град изванредан је пример готске, ренесансне, барокне и неокласичне грађевине.

 

 

Римски аквадукт у Сеговији, по којем је овај шпански град надалеко познат, представља својеврсни подвиг грађевинског инжењерства! Иако звучи невероватно, аквадукт је изграђен без малтера, на каменим шиповима које спаја једино невероватна равнотежа сила. Тарагона, град са римском душом и борбеним духом, поноси се импресивним Археолошким комплексом који је Унеско уврстио на листу светске културне баштине. Посебно се истичу римски циркус и амфитеатар, који све посетиоце већ вековима остављају без даха.

 

 

Мултикултуранли Толедо

 

Знаменит по богатој историји, Толедо је вековима био град у којем су у храмонији живели припадници муслиманске, јеврејске и хришћанске вероисповести. За један од најлепших приказа Толеда заслужан је славни сликар Ел Греко, који је у овом граду провео већи део живота. Његова чувена слика „Поглед на Толедо“ сматра се први пејзажом у историји шпанске уметности. Подигнута од стране Арапа, окружена непрегледним плантажама маслина, Убеда је свој процват доживела у доба ренесансе, чији дух и данас провејава кроз комплекс раскошних палата и цркви из XVI и XVII века. 

 

 

Изложба „Шпански градови на листи светске културне баштине. 15 бисера Шпаније“ организована је у сарадњи са шпанским Институтом за туризам Туреспаñа, са циљем да се промовише туристичка понуда ових градова, као и са мрежом центара Института Сервантес како би се и у иностранству представило шпанско културно наслеђе.

 

Посетиоци галерије Института Сервантес ову изложбу моћи ће да погледају до 6. фебруара 2018. године, а улаз је бесплатан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 29 новембар 2017 15:22

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани