A+ A A-

Изложба поводом стогодишњице од оснивања Чехословачке

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mabasadaceseke45454БЕОГРАД – Чешка амбасада у Београду најавила је да је заједно са колегама из Амбасаде Републике Словачке и сарадницима из Музеја науке и технике организују припремила заједничку изложбу "Стакло - настанак и живот" чије је отварање заказано за уторак 27. марта од 17 часова у Музеју науке и технике (Скендер бегова 51).

 

Изложба је организована поводом обележавања 100. годишњице од оснивања Чехословачке и јавности ће бити доступна од 28. марта до 1. априла, а сви посетиоци ће моћи да се упознају са процесом производње стакла и предмета од стакла, као и са радом стакларске пећи.

 

Чехословачка или Чешко-Словачка је бивша суверена држава у средњој Европи која је постојала од 28. октобра 1918, када је проглашена независност од Аустроугарске, до мирног распада на Чешку и Словачку 1. јануара 1993. године.

 

Од 1939. до 1945, након насилне подјеле и дјеличиног уграђивања у састав Нациситчке Немачке, држава де факто није постојала, али се одржала влада у избеглиштву која је наставали са радом. Чехословачка и Совјетски Савез су потписале споразум 29. јуна 1945. године, којим је из састава Чехословачке у састав Совјетског Савеза прешла Карпатска Украјина.

 

Од 1948. до 1990. Чехословачка је била дио Варшавског пакта и имала је планску економију. Период политичке либерализације 1968. године, познат као Прашко прољеће, је присилно заустављен када је неколико земаља Варшавског пакта извршило инвазију. Пред крај 1980-их приводила се крају комунистичка ера широм Европе, Чехословачка је мирним путем свргнула владу у Плишаној револуцији; социјалистичка контрола цена је укинута након примењених припрема. Неколико година касније, држава је подељена на двије суверене државе, поново мирним путем.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено уторак, 13 март 2018 14:19
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани