Кућа Добрих Вести

Login

ПЕТИ ДЕЦЕМБАР: Међународни дан волонтера

Оцените овај чланак
(1 Глас)

danvolonteraaa3434343Међународни дан волонтера, 5. децембар, обележава се у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере.


Мотиви за волонтерски рад израз су високе свести и спремности да се одговори на потребе других и унапреди живот у својој заједници. Поред сазнања да чине нешто за „праву ствар“, волонтери су у прилици да добију нова искуства, знања и вештине и да остваре нова пријатељства и контакте, као и да искористе могућност стручног усавршавања и личног напредовања. Сваки трећи човек у свету се бавио/бави волонтерским радом.

 

Генерална скупштина Уједињених нација је 1985. године прогласила 5. децембар за Међународни дан волонтера, као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм УН за волонтере.

 

Мотиви за волонтерски рад израз су високе свести и спремности да се одговори на потребе других и унапреди живот у својој заједници. Поред сазнања да чине нешто за "праву ствар", волонтери су у прилици да добију нова искуства, знања и вештине и да остваре нова пријатељства и контакте, као и да искористе могућност стручног усавршавања и личног напредовања.

 

Волонтери УН промовишу идеале волонтеризма у целом свету, помажући најсиромашнијим и мање развијеним земљама.

 

Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП), преко које организација функционише, шаље волонтере у земље чланице, од којих су две трећине земље у развоју.

 

Организације Уједињених нација имају значајно искуство у 115 различитих професија, а сваке године 5.000 волонтера УН из више од 150 земаља активно подржавају програме, фондове и специјализоване агенције Светске организације.

 

Сваки трећи човек у свету се бавио волонтерским радом.

 

Резултати глобалне студије "Глас људи", спроведене у 56 земаља показали су да је Србија на 45 месту светске листе, а на другом у региону по броју волонтера, са 16 одсто испитаника који су у протеклих 12 месеци радили за неку непрофитну организацију без надокнаде или плате.

 

Истраживање у којем је испитано 60.000 људи, а које објављује Медијум галуп показало је да је Босна и Херцеговина са 22 одсто прва у региону по броју људи који су се бавили волонтерским радом.

 

Бугарска је земља са најмањим бројем волонтера и у региону и у свету. Свега 5 одсто људи волонтира у тој земљи.

 

Највише волонтера у свету има у Норвешкој, чак 57 одсто, затим Луксембургу, 55 одсто и Камеруну 53 одсто.

 

По регионима, волонтерски рад је најраспрострањенији у Северној Америци (46 одсто), у Западној Европи, Латинској Америци, Африци и Азији је између 28 и 25 одсто људи радили волонтерски, док је у источној и средњој Европи само 12 одсто.

 


Црвени крст Србије обележава дан волонтера

 

Црвени крст Србије и ове године обележава 5. децембар - Међународни дан волонтера, под слоганом „Буди хуман-снага човечности ( моћ доброте)“, те се посебна пажња поклања волонтерима који делују у својим локалним заједницама. Управо је њихов допринос оно што те заједнице чини отпорнијим на ризике, као што су природне катастрофе, економске, политичке и здравствене кризе.

 

Као највећа и најстарија волонтерска организација у земљи Црвени крст Србије подсећа да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и да је њихов учинак вишеструк. Волонтирање осим што решава проблеме угрожених категoрија становништва, оно и изграђује личност оних који волонтирају и помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности. Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста Србије представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде. Волонтери могу бити особе из свих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују такође варирају од учествовања у периодичним акцијама до сталних програма. Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже вам да останете физички активни. Волонтери омогућавају да они који имају отежане животне околности постану равноправни чланови друштва, а кроз своје ангажовање штите рањиве угрожене групе од економске, друштвене и политичке маргинализације. Како владе широм света, заједно са цивилним сектором и локалним заједницама раде на томе да ублаже ефекте сиромаштва и унапреде здравље и образовни ниво становништва, волонтирање се показује као ефикасан елемент ових напора. Волонтери раде на унапређењу своје заједнице и истовремено кроз рад, бригу и учење мењају своје животе и животе својих суграђана.

 

Црвени крст Србије укључује у свој рад 60.000 волонтера. Од тог броја 60 одсто чине млади волонтери, 20 одсто је старијих, а 20 одсто је средњих година који чине радно способно становништво.

 

Промовисање волонтирања је посебно значајно у заједницама које су економски мање развијене, у руралним и удаљеним крајевима где је најдрагоценији ресурс који заједница има на располагању управо солидарност њених чланова, снажан осећај заједништва и јединственог искуства и мотивације. У многим од оваквих заједница волонтирање се не доживљава као посебна активност, већ као природан део односа у заједници које су утемељене на осећају солидарности и припадању истој групи. Овакве заједнице, утемељене на поверењу и усађеном осећају солидарности су отпорније и на све врсте криза.

 

Глобални извештај о волонтирању Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца подсећа да волонтирање није ни универзални лек нити једноставна активност која се одвија сама од себе. Волонтерски доприноси заједницама морају бити препознати као део сложених социјалних, политичких, културних и економских процеса који су међусобно повезани и не само да мењају једни друге већ и снажно утичу на то ко су активни волонтери, шта је њихова мотивација да волонтирају, али и на који начин могу да се ангажују у кризним ситуацијама и шта њихов рад може да постигне. Како владе широм света, заједно са цивилним сектором и локалним заједницама раде на томе да ублаже ефекте сиромаштва и унапреде здравље и образовни ниво становништва, волонтирање се показује као ефикасан елемент ових напора.

 

Према подацима Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца на глобалном нивоу у различитим програмима учестује преко 12,5 милона волонтера Црвеног крста/Црвеног полумесеца.Као и у Републици Србији и у другим земљама на свету више од половине волонтера чине млади чланови друштва.

 

Током пандемије која је погодила цео свет у протеклом периоду, одговорност волонтера према заједници показала се као једини успешни метод превазилажења ове здравствене кризе.Волонтери Црвеног крста и запослени Црвеног крста Србије су у пандемији показали велику хуманост, знање и пожртвовање остваривши преко 700.000 часова добровољног рада, прешавши преко 1,100.000 км пружајући помоћ, подржавши процес имунизације за преко милион грађана наше Републике.

 

Сајам волонтеризма поново у Београду

 

Сајам волонтеризма је пројекат информативно-едукативног, а поред тога и хуманитарног карактера, који ће се одржати у суботу, 10. децембра 2022.

 

Једнодневну манифестацију у ICT Hub (Краља Милана 10; од 12.00) организоваће омладинско, непрофитно и невладино удружење Светски омладински талас.

 

Кроз различите панеле и радионице учесници ће имати прилику да на практичан начин упознају свет волонтеризма и открију које вредности оно негује.

 

Овогодишњи Сајам се састоји из четири сегмента:

 

   панел-дискусије „Мислим, дакле волонтирам“,

   интерактивне симулације „Волонтирање на твој начин“,

   радионице „Волонтерске разгледнице“ и

   сајма волонтерских организација.

 

У првом сегменту, панелисти Андреј Јосифовски Пијаниста и Сања Милошевић (Фондација Новак Ђоковић) ће говорити о томе како су уз помоћ волонтирања изградили своје каријере и доказаће младим људима да није немогуће у исто време имати страст и посао.

 

У другом сегменту, током симулације учесници ће се сусрести са реалним волонтерским задацима које ће решавати у групама, уз асистенцију искусних волонтера и предавача.

 

У оквиру трећег сегмента ће представници истакнутих организација из региона поделити са учесницима своја волонтерска искуства и отвориће дискусију како би заједно са учесницима оспорили све предрасуде које постоје у вези са волонтирањем.

 

На финалном делу догађаја, који подразумева сајамски сегмент, бројне омладинске и студентске невладине организације ће имати прилику да се представе, као и да учесницима ближе објасне које све могућности волонтерског програма и ангажовања код њих постоје.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 05 децембар 2022 08:38

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија