Кућа Добрих Вести

Login

Бесплатан курс програмирања

Оцените овај чланак
(6 гласова)

1НОВИ САД - Школа "Рајак" у Новом Саду,  која у виртуелној - интернет учионици бесплатно припрема основце и средњошколце за пријемне испите из математике, средином фебруара организоваће бесплатан курс програмирања за младе особе. 

  

Азбука рачунарства

 

Оснивач школе Илија Рајак најавио је за "Кућу добрих вести" да ће  курс моћи да се прати преко интернета. Предавања и учешће, као и до сада, су бесплатни.

“Курс почиње са првим предавањем, које ће бити одржано 16. фебруара. Курс представља увод у програмирање, са намером да подстакне алгоритамско размишљање. Зато је курс намењен почетницима. Није неопходнео никакво предзнање из програмирања. Предавања ће обухватати схватање и примену алгоритама, основни ниво програмског језика Ц и структуре података.

Предавач ће бити студент треће године Факултета техничких наука из Новог Сада Себастиан Новак, а ја ћу бити техничка подршка на  предавањима”, објаснио је Рајак.

"За почетак смо осмислили да полазници крену од почетка и од основних појмова, као што су алгоритми, алгоритамско размишљање, типови променљивих, низови, функције. Тиме би они били оспособљени да даље сами истражују програмске језике у складу са својим интересовањима и потребама", прецизирао је Рајак и додао "да ће у зависности од успеха полазног курса одлучити да ли ће бити организован и неки напреднији ниво".

 

Професија будућности

 

Према речима Рајака програмирање је једна од професија, која ће у будућности бити међу најтраженијим. Стога су се у школи одлучили за овакав курс како би што више људи заинтересовали да време проведено за рачунаром искористе на користан начин.

Предвиђено је да курс траје девет недеља, области које ће се прећи су: алгоритми, улаз/излаз програма, оператори, селекције и петље, показивачи, функције, стрингови, структуре, динамичке структуре и датотеке.

Ове информације се могу наћи и на сајту школе рајак.рс, где је постављен и распоред рада програмерске радионице.

Школа "Рајак" је раније одржала један пробни програмерски курс у којем је најмлађи полазник био ученик шестог разреда, који се према речима предавача, добро снашао, што показује да не постоји стриктна старосна граница. Једини предуслов за учешће је основно познавање рада на рачунару.

 

Као страни језик

 

"Оно чега би полазници требало да буду свесни јесте да је то процес који траје и донекле се може поистоветити са учењем страног језика. Прво се лагано усвајају неке речи, учите да пишете слова, прихватате појмове које формирате у логичке целине, након чега ширите фонд речи и тако редом", објаснио је Рајак за наше интернет новине.

“Од полазника  очекујемо концентрацију и вољу за радом. Овај курс служи да заинтересоване уведе у програмирање и да им омогући добар темељ за неки даљи рад и учење.

Предавања ће се одржавати суботом, од 15 до 18 часова, али се неће радити пуна три сата. Правиће се паузе од 15 минута на сваких сат времена. Паузе су неопходне да би осигурали постепено усвајање нових појмова и довољан ниво концентрације полазника”.

Према речима Рајка, они који су заинтересовани за учествовање у овој настави треба да посете сајт рајак.рс и да прате упутства за приступање виртуелној учионици.

Како је најавио за "Кућу добрих вести", "Школа Рајак" ће вероватно од половине марта кренути и са припремама за пријемни за средњу школу (сада се то зове матурски испит) из математике. По завршетку предавања, покушаће да помогну и средњошколцима, који се одлуче да упишу факултет на коме се полаже пријемни испит из математике.

Када се заврши уводни курс из програмирања, у зависности од интересовања, биће организован и нови курс.

                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 18 јануар 2013 11:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија