Кућа Добрих Вести

Login

Данас је национални дан борбе против пушења

Оцените овај чланак
(2 гласова)

squashedБЕОГРАД - Канцеларија за младе Града Београда је у продајном центру Делта сити одржала акцију ,,Ти то можеш. Стави тачку на пушење”, чиме је скренула пажњу на опасности и проблеме која ова навика изазива код људи.

Конференција је била посвећена данашњем дану Националне борбе против пушењан, а разговарало се због чега жене теже остављају пушење од мушкараца.

Пролазници су на штанду могли да добију информације о томе како да се најлакше реше зависности, као и да провере ниво интоксикације организма.

Специјалиста пулмологије др Зорица Плавшић интерпретирала је резултате најновијих истраживања "New England Journal of Medicine", објављених почетком ове године, који показују  да жене које данас пуше  имају много већи ризик за умирање од рака плућа, него оне које су пушиле пре више деценија.

"Ризик обољевања од рака плућа од 1980. године стагнира међу мушкарцима, али расте код жена. То је делимично због тога што су жене почеле да пуше као веома младе и зато што пуше више него што су то жене чиниле раније”, каже др Зорица Плавшић, аутор књиге ,,Уживај без дуванског дима”.

 

Жене масовни пушачи

 

Процењује се да свака десета жена на планети пуши. Тренутно има око 250 милиона жена пушача. Иако је ово истраживање рађено у иностранству, када би се радиле статистике само код нас, цифре би могле бити много веће, с обзиром да прошлогодишњи подаци показују да је Србија међу водећим земљама у свету према броју попушених цигарета. У Србији пуши скоро сразмеран број жена и мушкараца, а први смо у Европи по броју жена које пуше.

"Жене су осетљивије на дејство никотина. То је зато што им концентрација никотина у крви варира знатно више него код мушкараца. Зато је и жеља за никотином код жена јача. Осим супституционе терапије и антидепресива, постоји неникотинска метода одвикавања од пушења, уз помоћ алкалоида из биљке „Златна киша“, супстанце цитизин. Ова супстанца се везује за исте рецепторе у мозгу као и никотин, с тим што не ствара зависност и није токсична, а пушач губи жељу за цигаретама. Ово је веома важно за жене, јер оне најчешће не престају да пуше због страха од апстинецијалних симптома, попут депресије и страха од повећања телесне масе”, напоменула је др Плавшић и додала ,,да су мушкарци више физички зависни од никотина, а жене више емоционално везане за цигарете, због чега им је потребна већа подршка".

Сви који желе да оставе пушење могу да посете активан мејл подршке Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

                                      Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 31 јануар 2013 06:10
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија