Кућа Добрих Вести

Login

Bookmee – победник овогодишњег Startup Weekenda

Оцените овај чланак
(8 гласова)

bookmeБЕОГРАД – Идеја која је победила на Startap Weekendu, одржаном овог викенда у Белом Двору, који је свечано затворио Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II доделивши награде најбољим тимовима, настала је за пет минута и то тако што је чланица оформљеног тима дошла на догађај и рекла да ће полудети јер је окренула на десетине телефона у Београду и није могла да пронађе слободног фризера, а треба да презентује пословну идеју.

 

Било је довољно неколико минута да се једном од чланова тима Ивану Христићу упали лампица: еј па што не би осмислили веб сајт који може бити отворен на било којој платформи – компјутеру, таблету, мобилном телефону,  уз чију помоћ би неко у свом крају могао да сазна слободне термине за одлазак код зубара, фризера, маникира, педикира. И где би преко те апликације могао да закаже свој термин. Апликацију би користиле жене, а у каснијој фази развоја развила би се и за мушкарце. Тржиште је ту: фризерски салони, зубарске ординације, салони за масажу, спа центри, али и сами конзументи. Уз помоћ интернет алата истражено је потенцијално тржиште жена – око 440.0000 жена из Београда које већ имају налоге на Фејсбуку.

Претходна пословна идеја одмах је „пaла у воду“. Не верујете? Послушајте победнички тим Bookmee, екслузивно за Кућу добрих вести:

„Све жене имају тај проблем и сваки пут када вам је потребан фризер, ви не можете доћи до њега јер су термини заузети. Морате да закажете унапред неколико дана, па и седмица. Ја сам дошла и рекла да имам велики проблем. Иван из мог тима је рекао: па добро зашто не би напраивили апликацију која ће помоћи свим женама да нађу и реше проблем. Потпуно смо променили идеју на лицу места“,  каже Инес Делић.

На питање шта је пресудило код жирија да победе сви чланови тима у глас одговарају: квалитет целокупног производа. „Гледали смо да максимално задовољимо сваки могући критеријум који су они прописали: да постоји проблем који се решава, да постоји потенцијално тржиште и да постоји целокупна платформа, да смо цео производ изградили и нама остају само два дана да почнемо да радимо“, истичу.  

Они већ имају разрађен систем како би се даље пробијали на тржиште. Да данашњим  омладинцима не мањка познавање права и заштите интелектуалне својине показали су одмах, истакавши да сумеђусобно већ потписали уговор као физичка лица којим су се обавезали на чување одређених података у вези пројекта.

„Ми се већ неко време бавимо овим. Идемо по семинарима и већ смо научили како се треба правно заштити у оваквим ситуацијама“, додаје Иван Христић, главни мозак тима.

Наравно, истакао је Христић, ништа од овога не би било могуће без осталих чланова тима: двојице невероватно добрих програмера - Игора Ћирића и Страхиње Крстића из фирме "Web Lab" који су преко своје платформе "Xenon" успели да направе целокупан сајт са базом за мање од 24 сата, као и Елеоноре Сергијевић из фирме "Omnis Design Studio" која је, такође, за тако кратко време реализовала графичко решење целокупног сајта и апликације.

Највећа вредност апликације – уштеда времена и борба против стреса

„Највећа корист за кориснике коју ће они препознати уштеда времена. Још једна ствар коју ће они временом препознати је да је ово њихов систем како се обезбедити против стреса, јер смо приметили да је женама све то веома стресно. Инес са којом сте причали окренула је у среду да би у петак заказала фризерај и маникир преко 50 салона у Београду и нигде није било термина. Она је била под великим стресом и није могла да се усредреди на посао јер је требала да изађе пред гомилу људи и да презентује идеју и да треба да изгледа пристојно за то.Зато мислим да ће наши корисници моћи да увиде да се овде највише штеде нерви“, навео је Христић.

Са наградама још увек нису успели да се упознају, али Иван каже да је једна од највећих награда за њих могућност да изађу са идејом пред  потенцијалне инвеститоре.

Иван каже да је одслушао и друге презентације и схватио да неки људи нису схватили поенту, која им је, схватио је, помогла да се домогну победе.

„Трудили су се да направе производ који ће више служити да буде уз презентацију да они само презентују њихову идеју. Ми смо се трудили кроз ова 52 сата направимо целокупни производ. Да ми у тренутку кад изађемо одавде у року од пар дана можемо да завршимо, кренемо да радимо и почнемо прве уговоре да склапамо“, навео је Христић.

 

 

Десет идеја за осам минута

Верујте да готово свака од идеја која је презентована овде заслужује да заживи, без обзира што није победила. Наши млади ИТ стручњаци показали да поседују иновативност и кративност и још једном потврдили због чега наш ИТ сектор сви доживљавају као узданицу развоја.

Чини се, три су области које су доминирале на овогодишњем Startap Weekendu – размишљало се о апликацијама које ће помоћи у едукацији становништва, а апликацијама које ће решити неки проблем (сервисна услуга – као победнички тим) или апликације које се односе на спорт.

Вероватно вам се већ догодило да одете у ресторан са групом пријатеља и да имате проблем са плаћањем рачуна. Морао би свако од вас по хиљадарку две на сто, па да скупите и дате кеш ресторанима. Групно плаћање путем платних картица још увек није могуће, односно тога се нису досетиле компаније које издају платне картице. А досетио се наш српски тим- Even paymants!!!

Или, ако сте љубитељ екстремних спортова – да у свом џепу, при мобилном телефону имате Adrenalin mup (Адреналин мапа) – мапу места на која би сте могли да одете ако посетите неки град или неку локацију и где бисте могли да уживате у овим спортовима.  

И тако даље...и тако даље...

Епохариум – треће место

Едукација је управо послужила као платформа за тим који је осмислио апликацију за учење историје од петог до осмог разреда основне школе. Знајући да је историја досадна наука, они су се досетили да би могли осмислити апликацију која би спојила оно што деца воле и мрзе – видео игрице и историју. Ова апликација омогућује управо то да на визуелно атрактиван начин млади пролазе кроз историјске чињенице, усвајају их и уче. Апликација у потпуности прати школски програм и родитељима би била од велике помоћи. У кратком истраживању спроведеном на Фејсбуку родитељи су показали велико интересовање за овај вид учења, јер би уштедели и велики новац који дају на додатне часове ради едукације своје деце.

„Сматрали смо да деца не воле да уче историју јер је досадна и добијају лоше оцене због тога. Из свих предмета имају добре оцене само из овог предмета имају слабију оцену. Часови професора су јако скупи и ми смо хтели да направимо апликацију која ће уз то учење донети доста забаве и интерактивности и помоћи деци да лакше уче и упију знање и да буде јефтиније родитељима“, каже Марко Алексић, носилац идеје читавог тима.

cetvrtaaaa

Чича Глише и историја

Анђелија Ивковић је по струци графички дизајнер и она је знала да ако је реч о дечијој апликацији она треба да буде шарена,  слатка...Анђелија добро познаје и дечију психу јер је држала часове деци из физике и математике и схватила је како деца размишљају и видела да када им се на часовима нацрта они одмах разумеју проблем. Тако да је визуелно памћење много јаче, него када би памтили саме чињенице. Недавно сам открила и неку емисију на You Tube, где сам у 12 минута видео снимка учила историју једне цивилизације. То ми је било фасцинантно. Ја мрзим историју. Учила сам је тако што сам цртала Чича Глише на маргинама књиге који су представљали краљеве и њихове битке. Другачије нисам могла да учим“, навела је она.

Апликација, кажу, не би била скупа. Они су рачунали да би коштала негде око 10 евра годишње. Ту би било омогућено и плаћање по лекцији, полугодишње и годишње...Свакако би цена била мала и родитељи би могли да је приуште.

Тим Епохаријума чинили су: Марко Николић, Немања Милић, Дејан Вукмировић, Милица Васић, Јованка Цвејић, Властимир Поповић и Сандра Тошић.

Друго место на Startap Weekendu освојио је Kick buddy!. Е, за овом апликацијом ће полудети мушкарци! Има везе са фудбалом и са игрицама. Две њихове највеће љубави. Ко год не може да игра фудбал, из било којег разлога , играће уз Kick buddy. Ако вас занима о чему се ради посетите сајт Куће добрих вести с времена на време па ћете сазнати. Чланови тима "Кик Бади" били су Мирко Француски, Никола Исаков, Марко Ђуковић и Ненад Николин. Они су направили апликацију која ће љубитељима фудбала помоћи да на интернету брзо и лако пронађу други тим и друге људе са којима ће се такмичити.

Победнички тимови добили су позивницу за учешће на Београдском предузетничком форуму, конференцији FundraiseIT, да се представе на Стартит Фесту и бесплатно учествују у CEED едукативном програму  “Grow to market”, као и бројне друге вредне награде.

Престонаследник Александар: Предузетништво је кичма успешне економије

Веома сам поносан што је овај Startup Weekend одржан у Белом Двору и што је једанаест идеја формирано у јако кратком периоду. Надамо се да ћемо у будућности имати још већи број стартапа, јер чврсто верујем у оно што сам рекао и при отварању, а то је да је - предузетништво кичма сваке успешне економије, поручио је ЊКВ Престолонаследник Александар II.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар II је доделивши награде победничким тимовима изразио задовољство што је Краљевска породица другу годину за редом била добар ослонац младим људима у Србији да своје идеје претворе у конкретна остварења.

Његово Краљевско Височанство Принц наследник Петар поручио је да се Србија већ показала као доста успешна у информационим технологијама. "Србија има квалитетне људе који имају идеје и успешну реализацију, али фали подршка да своје идеје сами представе тржишту и повежу се са партнерима".

Други београдски Стартап Викенд одржан је током овог викенда у Белом двору уз подршку Њ.К.В. Принца Наследника Петра и под покровитељтвом Фондације Престолонаследника Александра за културу и образовање, окупивши више од 75 учесника који су радили са 15 ментора на 11 идеја током 54 сата.

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 12 мај 2014 23:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија