Кућа Добрих Вести

Login

Такмичење ученика у саобраћају

Оцените овај чланак
(1 Глас)

amsssdsssБЕОГРАД - Ауто-мото савез Србије и ове године организовао је дводневно, 47. по реду, републичко такмичење ученика у познавању саобраћајних прописа “Шта знаш о саобраћају”.

 

 

Традиционално надметање у познавању саобраћајних прописа и вештини вожње бицикла почело је у петак у Дому ученика Средње железничке школе и настављено у суботу, на полигонима у Леденој дворани хале Пионир, објавио је Ауто-мото савез Србије (АМСС).

 

Првог дана, основци који су остварили најбољи пласман на недавно одржаном градском и окружним такмичењима, показали су своје знање такмичећи се у теоријском делу, решавањем саобраћајних тестова, док су другог дана такмичили у вожњи бицикла на полигону спретности, као и на полигону практичног понашања који симулира саобраћане ситуације са којима се сусрећу у свакодневном животу.


Републичком такмичењу присуствовали су начелник одељења за контролу и регулисање саобраћаја у Управи саобраћајне полиције Бобан Милинковић, генерални секретар АМСС Предраг Ђурђев, као и председник АМСС Мирко Бутулија, који су најуспешнијим учесницима доделили вредне награде и признања. Два дечака и две девојчице, узраста 10-12 година, који су освојили највише бодова на овом такмичењу, обезбедили су пласман на предстојеће Европско ФИА првенство, које се ове године одржава у Чешкој.
Милинковић је похвалио је такмичаре и закључио да АМСС као и претходних деценија и данас организује манифестацију са суштински важном безбедносном и спортском димензијом, и оценио да је овакво такмичење од огромне користи за Србију, јер милиони деце на тај начин развијају свест о саобраћајној култури.


АМСС ће и у наредном периоду наставити да ради на овом и сличним пројектима, којима се подиже образовање деце када је у питању правилно понашање у саобраћају чиме дајемо свој допринос у смањењу укупног броја повређене и страдале деце, рекао је Ђурђев.


Додељујући вредне наград, Бутулија је истакао је да је АМСС пројекат “Шта знаш о саобраћају” један од најзначајнијих јер представља континуирани облик саобраћајне едукације деце. Он је нагласио да ова акција већ скоро пола века доказује исправност стратегије усмерене према најмлађима, онима који тек треба да преузму одговорност за функционисање и развој саобраћајног и свих осталих система у савременом човечанству. “Честитам ученицима који су данашњим успехом обезбедили пласман на предстојеће Европско ФИА такмичење и желим им да се и ове године врате као прваци”, рекао је он.


Након овог националног финала уследиће Европски шампионат, који ће се одржати крајем септембра у Чешкој, у граду Усти над Лабем. Екипа која ће нас представљати је састављена од два дечака и две девојчице: Никола Јовић (Нишавски округ), Петар Лукић (Сремски округ), Миљана Веселиновић (Нишавски округ), Леонела Цифрић (Западнобачки округ). Они су се данас показали као најуспешнији и на Европском шампионату ће у јакој конкуренцији својих европских вршњака и четврти пут покушати да освоје титулу шампиона.


Ово најмасовније ученичко такмичење уједно је и званично такмичење Министарства просвете, науке и технолошког развоја, и ове године одржано је уз подршку Друштва наставника техничког образовања Србије, Министарства унутрашњих послова и школа.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 23 мај 2016 20:22
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија