Кућа Добрих Вести

Login

Стипендије за наставак студија у Француској

Оцените овај чланак
(1 Глас)

imteБЕОГРАД - Министар омладине и спорта Вања Удовичић, амбасадор Француске у Србији, Фредерик Мондолони и директор Француског института у Србији, Жан-Батист Кизен потписали су данас споразум захваљујући коме најбољи студенти из Србије могу да добију стипендију која им омогућава да наставе студије у Француској.

 

Након потписивања министар Удовичић је истакао и да је сигуран да сви деле уверење да је потписивање овог споразума од изузетног је значаја, како за стипендисте Фонда за младе таленте Републике Србије, тако и за свеукупно унапређење сарадње Србије и Француске и да ће два нова споразума која су планирана да се потпишу у области спорта још више допринети сарадњи две државе.

 

„Ово је чињеница која показује да наши стипендисти радо бирају Републику Француску за наставак свог академског усавршавања. И из тог разлога ми је посебно драго да поред стипендије Доситеја, према прописаним критеријумима, наши стипендисти могу да рачунају и на стипендију Владе Републике Француске“, рекао је министар Удовичић. 

 

"Веома сам срећан и почаствован што сам примио министра Удовичића са којим имам одличну сарадњу. Настављамо јако значајну сарадњу и придајемо велики значај што је 80 студената из Србије могло да студира у Француској. Таквим стварима показује се снажна веза између две земље и драго ми је због тога", рекао је Мондолони.

 

Од 2013. године, на основу Изјаве о намерама и Протокола о сарадњи између Министарства омладине и спорта, Амбасаде Републике Француске и Француског института у Србији, 70 стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије који студирају у Француској добило је и стипендију Владе Републике Француске.

 

Према одредбама Споразума који је данас потписан, до академске 2020/21. године Амбасада Републике Француске у Србији ће у границама свог годишњег буџета предвиђеног за универзитетску сарадњу, доделити стипендију Владе Републике Француске сваком кориснику стипендије „Доситеја” Фонда за младе таленте Републике Србије, који испуњава следеће услове:

 

– да је уписан на високошколску установу у Републици Француској у складу с конкурсом Фонда за младе таленте Републике Србије за стипендирање најбољих студената другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица Европске уније и Европске асоцијације за слободну трговину и на водећим светским универзитетима;

 

– да је уписан на студије из области инжењерства, егзактних, техничких или природних наука, права или политичких наука, економије и менаџмента, изузимајући све остале области;

 

– да је уписан на студије мастер или докторског нивоа.

 

Стипендија Владе Републике Француске обезбеђује и покрива трошкове студентског социјалног осигурања у Републици Француској и обезбеђује студенту статус „стипендисте француске Владе” који пружа извесне погодности током студија. Стипендија траје до 30. јуна академске године, под условом да се студије одвијају по плану. Правила која важе за ову стипендију су иста као и за све стипендије Владе Републике Француске.

 

Од 2008. године до данас, Фонд за младе таленте Републике Србије је по конкурсу за стипендирање најбољих студената студија другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица Европске уније и Европске асоцијације за слободну трговину и на водећим светским универзитетима, доделио 281 стипендију у укупном износу од готово 180 милиона динара студентима који су своје студије наставили на универзитетима у Републици Француској.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 април 2018 23:07

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија