Кућа Добрих Вести

Login

“Поново ради пијаца”: Онлајн решење за лоше дане

Оцените овај чланак
(2 гласова)

profimediadfdfdfdfКоронавирус је затворио пијаце широм Србије, али је зато заживео сајт "Поново ради пијаца“, платформа која повезује произвођаче, тј. пољопривредна домаћинства, и купце. Ивана Ћирковић, творац ове идеје, испричала је за Нова.рс одакле идеја и како све функционише.

 

“И ја сам као купац погођена затварањем пијаца јер немам где да набавим оно што ми треба. Онда сам се запитала како да дођем до тих људи који имају робу”, почиње причу Ивана Ћирковић (42) из Београда.

 

Блиске везе с пољопривредом и пијацом Ивана нема, осим као и већина нас – као муштерија. Ипак, чим је чула да се пијаце затварају, пожелела је брзинску дигиталну трансформацију.

 

Није јој било тешко да све осмисли јер иначе води једну мању агенцију за дигитални маркетинг, а супруг Драган, иако је у свету фармације, добро је упућен у изградњу сајтова.

 

“Онда смо потражили помоћ програмера да то заживи како треба. Има још рада, али то ћемо у ходу. Основна и главна идеја је да се повежу људи који имају робу са људима који би ту робу да купе, и то на нивоу целе Србије. Корисници на сајту сами уносе своју понуду и контакт податке, а заинтересовани купци њих директно контактирају. Ми нисмо онлајн продавница, не радимо доставу, али ако постоје доставе међу понуђачима, они сада могу преко нас да дођу до купаца”, каже Ивана.

 

Чинило јој се да је то нешто што врло брзо може да се осмисли, да се реализује и да се понуди као решење.

 

“Идеја је да људи знају да могу и тако да понуде своје услуге. Многи од њих су остали без посла и средстава за живот”, прича Ивана и додаје да на сајту “Поново ради пијаца” није потребна регистрација и да је све максимално поједностављено за руковање и унос.

 

И мада је све ово свеже, након три дана рада, сајт је 2. априла почео са радом, реакције су већ сјајне.

“У првом дану имамо око осам хиљада посета, а 42 газдинства, односно произвођаћа је до сада окачило своје понуде на нашем сајту. То су људи и из Београда, и из Чачка, и из Лознице, и из Малог Орешја.”

 

Претходно су, каже Ивана, људи почели масовно да се сналазе преко “Фејсбука”, чим се чуло да се пијаце затварају.

 

“Буквално преко ноћи су настале типске Фејсбук пијачне групе, било по деловима града, било по одвојеним местима унутар Србије. И чим смо пустили сајт, почели су да ми стижу позиви да одем у те групе да тамо поделим вест. И прве реакције људи су фантастичне – то нам треба! И ресторани су ми се захвалили јер сад на једном месту имају од кога да узму робу. И томе наш сајт и треба да служи. Ништа од овога није комерцијалног типа, нико ништа не плаћа, све је бесплатно, све радимо волонтерски.”

 

 

Извор: Nova.rs


Последњи пут измењено недеља, 05 април 2020 16:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија