A+ A A-

Имате њиву лошег квалитета? Ево шта можете да урадите и још добро да зарадите

Оцените овај чланак
(2 гласова)

maticnjak4545454Драгица је желела да ради на својој земљи нешто потпуно природно, без потребе да употребљава хемију и вештачке додатке. Њен избор је пао на лековито биље које данас успешно узгаја на 14 хектара. Иако је имала земљште лошег квалитета, успела је да развије посао који доноси само позитивно људима и њеној породици.

 

Драгица Станковић живи у Нишу, има троје деце – три предивне ћерке. Њена плантажа лековитог биља налази се у атару села Тамњаница у општини Бела Паланка. На 14 хектара, Драгица са породицом гаји преко 30 различитих лековитих биљака, углавном медитеранског порекла.

 

„Поднебље је суво и каменито па смо се пре 9 година запитали шта бисмо могли да гајимо, да буде потпуно природно и да не морамо да употребимо ни грам хемије. Избор је био некако природан и логичан – лековито биље. Знали смо одмах да морамо да заокружимо производњу са прерадом да бисмо опстали. И опет се некако природно и логично наметнуо одговор, да то што произведемо треба да претворимо у оно што је најквалитетније – етерична уља“, прича Драгица.

 

Рад са вишим циљем

 

Драгица је желела да са својом породицом ради нешто што има виши циљ. Тако су ушли у свет ароматерапије. Свој бренд су назвали Сиемпревива, што у преводу значи увек животан, увек жив.

 

„Ароматерапија је употреба чистих етеричних уља за побољшање здравља и начина живота. Оно најмоћније из биљке је преточено у етерично уље. Права етерична уља могу да имају невероватне ефекте. На пример, могу да побошљају расположење, повећају позитивну енергију, умање главобољу, олакшају дисање и још много тога“, говори она.

 

Тежак пут од њиве до прерађеног производа

 

Од узгоја биљака до флашице етеричног уља процес је дуг и пун изазова. Овим послом Станковићи се баве породично, а уз Драгицу, сложно раде супруг, три ћерке и зет.

 

„Прво смо почели са неколико биљака. Морали смо да испитамо разне биљке, из различитих делова света како бисмо пронашли оне које воле нашу земљу. Доста је ту било промашаја, али је посебна радост када испитујете неку нову биљку и она вам покаже да сте јој одабрали право окружење“, са усхићењем говори Драгица.

 

Додаје и да је најважнија и најтежа нега биљака. Код Драгице мора да буде све природно.

 

„Наше биљке негујемо природним препаратима које сами правимо, а хумусом од наше отпадне биомасе прихрањујемо биљке. Наравно, највећи проблем је недостатак радне снаге, посебно када дође период окопавања и брања. Старије генерације полако посустају, а млади нерадо раде послове у пољу“, каже Драгица.

 

Лековита цветна водица

 

Поред етеричних уља, Драгица производи и хидролате, који су све популарнији у козметичкој индустрији.

 

„Хидролати или цветне водице су нуспродукт који настаје при дестилацији биљака. То је засићена дестилирана вода са честицама етеричног уља. Ова течност садржи бројне лековите и ароматичне супстанце из живе биљке и има слично деловање као есенцијално уље. Једина разлика је што цветну водицу можете директно да нанесте на кожу“, објашњава Драгица.

 

Њихове производе купују и жене и мушкарци, углавном људи који примењују здравији стил живота, али и они који се сусрећу са различитим здравственим проблемима. Како сама каже, највише се тражи шпански тимијан који олакшава дисање, затим вресак, оригано и смиље.

 

Осим директних купаца, Драгица је развила сарадњу и са неколико мањих произвођача природне козметике, јер хидролати представљају базу за хидратантне креме, лосионе и тонике.

 

Ова храбра жена успела је од каменитог земљшта да развије породични посао, без ичије помоћи. Наиме, Драгица до сада никада није користила субвенције, ни од државе ни из ИПАРД фондова, а као једну од великих препрека види компликовану папирологију.

 

На питање коју би биљку издвојила као најпофитабилнију добили смо искрен одговор.

 

„Најпрофитабилнија биљка не постоји. Клима се мења и тешко је предвидљива. Једне сезоне добијате на једној биљци више од других, а већ следеће можете изгубити“, каже Драгица.

 

Свима који би хтели да се баве узгојем лековитог биља она поручује да гаје више различитих биљака, а првенствено да их добро упознају и да буду спремни на велики рад.

 

„Само ако сте страствени љубитељ биљака можете да радите са њима на природан начин, а то значи да их познајете у „душу“. Морате осећати биљке и знати у сваком тренутку шта им је потребно. Само тада ће вам оне дати оно најбоље од себе“, закључује Драгица.

 

Извор: E капија


Последњи пут измењено уторак, 23 новембар 2021 09:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани