Кућа Добрих Вести

Login

Органска пољопривреда на Београдском сајму

Оцените овај чланак
(3 гласова)

organsko-povrce-uvodnaБЕОГРАД - Свет органске пољопривреде, у свом богатству и разноликости, биће представљен идуће седмице на међународној изложби органских производа „БиоБалкан Експо 2012“ (BioBalkan Expo), која се трећу годину заредом одржава на Београдском сајму.

Више од педесет домаћих излагача и десетак из иностранства, међу којима су и фирме из Аустрије, Немачке, Холандије, Туниса, Индије, Италије и Луксембурга, у хали 2 Сајма, изложиће од 26. до 29. септембра палету свежег воћа и поврћа у пуном органском статусу, саопштили су организатори. (http://www.organska.rs/index.php/biobalkan2012)

Штандове домаћих и иностраних излагача красиће старе сорте јабука – кожаре, колачаре, будимке, шаренке, домаће крушке, шљиве, бело и црно грожђе, хокаидо бундеве и банатске тамбурице, кромпир бели и црвени, кељ, купус футошки, али и онај из далеке Кине, лековити физалис.

Биће ту и воловско срце, чери парадајз, београдске тиквице, домаћи пасуљи, азуки, мунго, модро-плави кукуруз са Анда који је надживео цивилизацију народа Инка који се њиме хранио, затим домаћи бели осмак, јечам, спелта, хлебна пшеница, раж, хељда, овас, орашасти плодови, лековито биље и прерађевине.

Планирана је и изложба одевних предмета од стопостотног чистог, органског, памука, најфинија природна козметика, етерска уља егзотичних меридијана, цветне водице и божански миомириси за личну и амбијенталну употребу.

Међународни излагачи из Аустрије, Немачке, Холандије, Туниса, Индије, Италије и Луксембурга, представиће своје традиционалне програме и новитете.
Тако ће, рецимо, „Агрилајф“ (AgriLife), водећи индијски произвођач еколошких средстава за негу биљака понудити палету са више од 80 производа за исхрану и јачање биљака у органској производњи хране.

Др Венкатеш (Venkatesh), чувени научник који је годинама стварао врхунске природне формулације за негу биљака, доступне на тржиштима широм света, укључујући и оне на бази чудесне биљке нем (neem), заинтересован је да уместо извоза за Србију - у нашој земљи пронађе пословног партнера. Са њим би, како су најавили организатори ове сајамске манифестације, подигао у Србији заједничку фабрику еколошких средстава за негу и исхрану органских усева, која би снабдевала све органске произвођаче у југоисточној Европи.

У пратећем програму Сајма, одржаће се треће национално саветовање о органској производњи које се ове године организује под називом „Моја фарма”.
Први пут, уз наше водеће стручњаке за органску пољопривреду, непосредни произвођачи - пет различитих домаћих еколошких фарми, представиће свој специфични систем производње.

“Медији за здравију Србију” имају ове године на сајму свој сопствени штанд, на којем ће се промовисати здравији стилови живота и коришћење свежих и прерађених органских производа у исхрани.

На штанду “Фонда Органска Србија”(http://www.organskasrbija.org.rs ), моћи ће да се пробају многи од ових специјалитета.
За оне који и сами размишљају о преласку на неки вид органске производње, обезбедјено је специјално “Органско саветовалиште” у којем ће моћи добити све потребне информације и набавити литерару из ове области.

БиоБалкан Еxпо је први специјализовани медјународни сајам те врсте у југоисточној Европи, а један од разлога за долазак излагача на сајам треба да буде мотивисан све већим извозом и великим интересом тржишта Европске уније за поједине категорије производа из Србије.
Програм излагања подељен је на сегменте: органска храна, суплементи, козметика, одећа, семенски материјал за органску производњу, средства за заштиту, јачање и исхрану биљака и литература.

Радно време сајма за посетиоце од 26. до 29 септембра је од 10 до 18 часова.

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија