Кућа Добрих Вести

Login

Српска научница прва жена на челу престижног Техничког факултета Тандон у Њујорку

Оцените овај чланак
(3 гласова)

startitjelenakovacevicccccccЈелена Ковачевић, рођена Београђанка, прекинула је традицију дугу 164 године и постала прва жена декан Техничког факултета Тандон на њујоршком универзитету.

 

Када је у августу 2018. године постала декан овог престижног њујоршког факултета, Јелена Ковачевић рођена Београђанка и ћерка чувеног Живорада Ковачевића академика, амбасадора Југославије у САД и бившег градоначелника Београда уписала се у историју овог факултета као прва жена која је дошла на чело ове институције основане још средином 19.века. Овај професионални успех праћен је чак и интересовањем за њен приватни живот, па је недавно New York Times посветио цео текст њој и њеним приватним и пословним навикама.

 

Јелена је своје образовање започела у Србији у којој је завршила Математичку гимназију и након петогодишњих студија на београдском ЕТФ-у одлази у Америку где наставља постдипломске студије. Докторску дисертацију одбранила је на Универзитету Колумбија на ком добија звање доктора електротехничких наука.

 

Своју каријеру започела је у Бел Лабс у Mari Hily у Њујорку, а након тога, почиње своју професорску каријеру као ванредна професорка на Колумбији, касније као професорка у области биомедицинског инжењеринга и шефица одсека за електротехнику и рачунарство на Универзитету Carnegie Mellon на ком је радила чак 15 година.

 

Област истраживања којом се Јелена бави већ 30 година обухвата обраду сигнала, биомедицински инжењеринг и дата сциенце, а аутор је и неколико књига међу којима су најпознатије “Кодирање подопсега засновано на њавелет трансформацији” (Wavelets and Subband Coding) и “Основе обраде сигнала” (Foundations of Signal Processing).

 

Технички факултет Тандон Универзитета у Њујорку (NYU’s Tandon School of Engineering) којим Јелена руководи већ скоро годину дана други је најстарији приватни факултет у области техничких наука, који су у његовој историји дугој више од 160 година похађали неки од најистакнуијих људи у овој области и добитници најпрестижнијих награда у домену техничких наука.

 

Извор: Кућа добрих вести/Стартит


Последњи пут измењено недеља, 19 мај 2019 17:21

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија