Кућа Добрих Вести

Login

Стојановић и Јевремовићева победници "Љубиног меморијала"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

macevanjenajboljinaljubinommemorijalunedostajedanilonikolicБЕОГРАД - Филип Стојановић, 20 - годишњи мачевалац клуба Силни из Београда и Александра Јевремовић мачевалка Црвене звезде победници су 13. „Меморијала Љубомир Савић“ у дисциплини мач одржаног у спомен на легендарног тренера репрезентације и београдског Железничара Љубомира Љубу Савића.


Стојановић је у финалу савладао Марка Милошевића из зрењанинског Омладинца са 15:8. У полуфиналу је елиминисао најбољег српског мачеваца Данила Николића из Силног, који је са братом Луком освојио бронзани трофеј.
У женској конкуренцији победила је Александра Јевремовић из Црвене звезде. Друго место припало је Романи Царан из Омладинца, док су две бронзе освојиле Смиљка Родић из Силног и Данијела Илић из Црвене звезде.
- Ово ми је највећи успех у каријери – рекао је Филип Стојановић кога тренира Данило Перовић.- Надам се да ћу изборити место у репрезентацији за два веома важна такмичења ове године Првенство Европе у Загребу и потом Шампионат света.
Стојановић је лане на овом престижном турниру био трећи.
Љубомир Љуба Савић је био један од најтрофејнијих мачевалаца Југославије и Србије. Почео је у Црвеној звезди 1957, а  1958.  је прешао у Железничар и у њему као такмичар, тренер и генерални секретар остао да  краја живота. За репрезентацију Југославије је мачевао 103 пута. Био је шампион Југославије девет пута (све сениорске титуле), 15 пута је био првак Србија (14 сениорских и једна јуниорска) и 13 пута је био првак Београда. Побеђивао је на турнирима у Монпељеу (1966), Клагенфгурту (1967 и 1979.) и другим. Био је савезни селектор, тренер многих генерација српских мачевалаца, који су израсли у велике асове и шампионе, учитељ мачевања на позоришним академијама... Са супругом Снежаном која је такође била репрезентативка и сјајна мачевалка, љубав према мачевању пренео је на двоје деце сина Александра и кћер Тамару која је, између осталог, и три пута учествовала на Олимпијским играма (1992, 1996. и 2000). Преминуо је 2000. уочи одласка на Олимпијске игре у Сиднеј.


Последњи пут измењено недеља, 24 март 2013 22:48
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија